Pesto

de Sylvia in Pt. paste, 28 Mar 2014 | 3011 vizualizari

 

Pesto allla Genovese pe numele sau intreg, un sos cu adevarat regal care se regaseste in negura timpurilor undeva in regiunea Liguria in vechea Italie. As putea sa va povestec despre acest sos cateva ore bune pentru ca merita, originile lui sunt stravechi tare, inca de pe vremea romanilor, la inceput a fost folosit in casele modeste cu mult usturoi si ierburi aromate apoi cum mandru isi gaseste originile in scrierile secolului XIX s-a rafinat si renuntand la marea cantitate de usturoi a trecut pragul regal cu fine arome de busuioc, onctuozitatea data de parmezan si aroma si gustul secret ca o unda de revigorare adusa de semintele de pin l-au facut ca odata cu anii sa devina cel mai celebru sos italian, mandria Genovei, Linguriei si de ce nu a intregii Italii. Celebritatea lui a fost adusa pana in America dupa anii 19oo cand Frank Sinatra a vandut acest sos cu chipul sau pe eticheta . Nu stim exact cand toate aceste mici ingrediente secrete au trecut pragul sosului Pesto dar stim ca finalul e unul desavarsit si nimic nu se compara cu un sos Pesto proaspat, merita sa il faceti in casa si sa il testati.

 

INGREDIENTE

  • busuioc proaspat o legatura marisoara ( 50 gr )
  • 1-2 catei de usturoi
  • 30-40 grame de seminte de pin
  • 50 grame de parmezan ( Parmigiano Riggiano )
  • putina sare de mare
  • eventual cascaval pecorino 20-30 grame daca gasiti )
  • ulei de masline 50-100 ml
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pesto:


Prepararea lui este cat se poate de simpla reteta clasica impune un mojar dar eu il fac mereu in graba mare si mixez totul in mixerul mic de ierburi . Se pune busuiocul taiat mare, se adauga uleiul de masline si sarea si se mixeaza usor. Adaugam apoi semintele de pin si parmezanul ras si omogenizam bine , mixand usor cateva secunde.


Secretul meu ca sa il fac mai light este sa adaug putina apa in care au fiert pastele ca sa nu fie asa mult ulei in compozitie.


Pesto poate fi facut in zeci de combinatii de la pesto cu ruccola si alte ierburi aromate la pesto cu migdale in loc de semintele de pin sau nuci prajite usor sau de ce nu fistic verde. Este o poveste fara sfarsit pe masura ce o sa fac noi retete de pesto o sa vi le propun spre testare...ador de asemnea pesto facut cu rosii uscate asa zicul pesto rosu. In Franta este adoptat sub numele de sos Pistou si nu are pin in compozitie.


Poate fi folosit nu numai la paste si gnocchi ci si la amestecurie de legume, la fripturi, la o supa calda italiana, la fructele de mare, la o pizza buna merge la o multime de ingrediente.


Se pastreaza la frigider si este mai bun pe zi ce trece !

 

TIPS-URI

1

adaugati putina apa in care au fiert pastele daca il doriti mai light

Daca ti-a placut reteta noastra "Pesto" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

-Miti- 1

28.03.2014, 20:35

De abia astept sa ne mai dai combinatii de pesto,poate gasesti si ceva de pesto rosu

Ela68 1

28.03.2014, 20:53

il ador

Sylvia 1

29.03.2014, 10:10

Miti fac pesto rosu zilele astea si pun reteta e bestial si ala acum nu prea reusesc sa gasesc busuioc proaspat asta ma enerveaza ca e chiar debut de sezon dar de cum prind fac si va arat

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Saleuri cu cașcaval

de RODIMUR 4

ieri la 22:30

Penne la cuptor cu piept de pui și mozzarella

de Meea 4

ieri la 19:14

Desert prajitura Lamaita

de RODIMUR 4

pe 19.07 la 23:50

Salata de fasole verde fideluta cu iaurt cremos

pe 19.07 la 23:47

Pilaf cu legume

de RODIMUR 4

pe 19.07 la 22:46

RETETA RECOMANDATA
Sos pesto rosu