PIFTIE DE PORC (2) PENTRU SARBATORI

de anisoara in Porc, 25 Dec 2009 | 44134 vizualizari

 

Dupa traditiile noastre ,pe masa de Craciun nu lipseste niciodata piftia (racitura) de porc . Fiecare gospodina are secretele ei de preparare a acestei recete si … vreau sa ma impart si eu cum prepar piftia in alt mod , deoarece am pus pe acest sait si alt mod de preparare a acestei recete.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg de picior  de porc ( partea de jos
  •  300 grame de soric  de porc
  • 3 capatine de usturoi mijlocii
  • 2 capatine de ceapa  mijlocii
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 frunze de dafin
  • Piper negru aromat in boabe
  • Sare dupa gust
  •  O bucata de tifon curata  
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA PIFTIE DE PORC (2) PENTRU SARBATORI:

Principalul proces de preparare a piftiei este curatirea carnei . Piciorul de porc taiat si soricul le aranjam intr-un vas mare si turnam peste ele apa rece si le lasam intr-un loc la rece cam vre-o 4 ore. In timpul acesta schimbam apa odata, ca sa IASA tot singele din carne. Dupa aceasta spalam minutios cu cutitasul mic fiecare bucatica de carne si curatim de pe soric slanina ramasa – cit e de posibil.



Peurma turnam apa ferbinte peste vasul cu carne, ca soricul sa se inmoaie si sa-l putem curati mai bine. Inrolam fiecare soric curatit in rulouri si il legam cu ata groasa de matasa ( e de dorit) fiecare in parte. Rulada trebuie sa fie legata foarte bine ca sa nu se desfaca in timpul ferberii. Dupa fierbere se scoate atent ata de pe soric .



Aparte curatim 2 cepe , usturoiul si morcovul. Ceapa o taiem in doua si o coacem la un foc potrivit pe o tigaie fara ulei pina se inmoaie putin. Acest truc ii schimba culoarea mai galbuie la zeama de porc si ii da un gust mai atenuat la fierberea carnei.



In vasul, care vom fierbe piftia aranjam la fundul lui 2 cepe coapte, numai o capatina de usturoi caratata, morcovii, si toate mirodeniile . Aranjam deasupra ruladele de soric si carnea taiata bucati. Turnam apa rece peste carne , ca sa acopere carnea cu 2-3 cm mai sus de nivelul ei si o punem la un foc potrivit sa fearba.



Aducem vasul pina la fierbere si micsoram focul . Daca avem spuma o curatim , dar daca carnea a fost curatita foarte bine , practic nu avem de scos multa spusa. Punem capacul deasupra ( dar nu acoperim complect vasul ) si-l lasam sa fearba carnea cu speciile cam vre-0 2 ore la un foc mic. PUtem sa controlam peste vre-0 2 ore carnea sa vedem daca e fearta.Daca nu mai ferbem un timp.


Dupa aceiea scoatem capacul si lasam sa se raceasca pina va deveni calda . Nici intr-un caz nu turnati aparte zeama din vas , ca sa se raceasca, pentru ca carnea isi schimba culoarea si devine mai intunecata.



Intre timp curatim tot usturoiul ramas si il pisam , si gatim farfuriile pentru aranjarea piftiei. Bunica tot timpul imi spunea, ca racitura sa fie frumoasa si zeama limpede , carnea trebuie aranjata in farfurii calde ( adica la temperatura camerei) nu reci.



Zeama din carnea de porc o turnam in alt vas si adaugam in ea usturoiul pisat si dupa gust mai vedem, daca dorim ,sa adaugam sare putina, trebuie neaparat de gustat. Aparte lasam zeama cu usturoiul pisat sa-si i-a gust de usturoi si sa devina putin iute de la el ( pentru cel putin 30 minute) .



In acest timp aranjam carnea scoasa de pe oase cu mare atentie pe farfurie. Daca pe carne gasim unele ramasite ramase de la fierbere, o curatim cu un tifon curat . Taiem cerculete mici de rulouri de soric si le aranjem dupa gust.



Am ajuns la cel mai principal moment la prepararea piftiei - turnarea zeamei ( la noi in Moldova se zice bulionului ). Ea are putina grasime de asupra, asa ca daca este posibil din vasul, unde se afla zeama scoatem atent cu lingura deasupra grasimea pe cit este de posibil. Unele gospodine fac aceasta procedura inainte de a pune usuroiul, altele dupa ce zeama si-a luat gust de usturoi( dupa dorinta).



Intr-0 sita mica punem tifonul impaturit in patru. De ce? pentru ca se opreste mai bine grasimea si nu curge in farfurie. Am auzit ,ca se poate inlocui cu tifonul in sita un filtu de hirtie, care il folosim pentru prepararea cafelei.


Turnam cu polonicul atent zeama prin tifon pina la nivelul Carni.


Farfuriile cu piftie se pun intr-un loc rece, ca sa se prinda . Daca vreti sa ornati cu flori , asteptati pitin sa se intareasca piftia si peurma aranjati-o dupa gust. Cind se intareste piftia ,daca ramin niste stele de grasime le puteti curati tot cu tifonul , care in prealabil a fost spalat in apa ferbinte.


Este o mincare deosebit de gustoasa si va propun sa o preparati,. Isi merita timpul, care este pierdut pentru preparare. Piftia se pastreaza la loc rece pina la 5 zile .




Va doresc POFTA BUNA si CRACIUN FERICIT la TOTI!!!!!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "PIFTIE DE PORC (2) PENTRU SARBATORI" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

anisoara 1

03.01.2010, 09:39

Iti multumesc Teo. Sper sa ne facem prietene

Teo 1

04.01.2010, 21:54

eu deja te consider prietena si mi-ai'' cazut'' tare simpatica;si cand vad atata indemanare....

nannicu 1

23.12.2013, 18:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

14520 puncte

RODIMUR

7690 puncte

Andreea Caroline

7300 puncte

oanapl

7170 puncte

-Licurici-

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Rata cu portocale
  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

  • 20

    D

  • 21

    L

  • 22

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu dovleac si ciocolata neagra

de oanapl 5

ieri la 23:06

Somon pe pat de legume la cuptor

de oanapl 5

ieri la 22:59

Paste carbonara cu sos de smantana

de oanapl 5

ieri la 22:48

Rondele de cartofi, cu unt si cascaval la cuptor

de RODIMUR 4

ieri la 19:02

RETETA RECOMANDATA
Tocana de cartofi cu carnat