Pizarai sau pitarai sau colacei de post

de ioana_lupu in Piine, 3 Ian 2020 | 451 vizualizari

 

Buna bucatarasi,
Am tot cautat reteta pentru pizarai (obicei la mine in Ardeal, in care se dau colaci de post copiilor in dimineata de 24.12, dupa slujba la Biserica) si am reusit, impreuna cu bunica mea, sa "plamadim"una :).

 

INGREDIENTE

  • 1.5 kg faina
  • 50 g drojdie cub
  • 150 g zahar (daca vreti sa fie dulci)
  • 100 ml ulei
  • 850 ml apa
  • 30 g sare
  • coaja rasa de lamaie (optional)
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pizarai sau pitarai sau colacei de post:

Intr-un castron se pun aprox 500 g faina, se face o groapa si se pune aici drojdia amestecata cu apa calduta si cu zaharul. Se lasa la dospit la loc cald, pana face bule deasupra (15-20 min). Dupa ce a stat la dospit, se adauga toata faina si restul ingredientelor. Se framanta pana ce nu se mai lipeste de maini. La sfarsit se mai presara putina faina ca sa curatam vasul, apoi adunam aluatul sub forma de bila si il lasam in castron la dospit, la loc cald, pentru 1 h, acoperit cu un prosop.


Dupa o ora incepem sa lucram aluatul, pe blatul de lucru, presarat cu faina.


Bunica mea zice ca daca lucrezi aluatul pe faina, dupa coacere are aspectul de paine, daca il lucrezi pe ulei, e mai lucios.


Eu am preferat sa lucrez pe faina. Am impartit aluatul in 12 bile. Din fiecare bila am facut 8 bastonase, apoi le-am dat forma din poza (inspiratie de pe Pinterest) si le-am lasat din nou la dospit, pe tava de copt, acoperite cu un prosop, pentru 15-20 minute.


Se coc la 170 grade, pe hartie de copt, timp de 20-25 minute, pana sunt rumeni deasupra. I-am copt in cuptor electric, fara ventilatie.


Eu i-am lasat asa, dar se pot unge imediat dupa ce sunt scosi din cuptor, cu un sirop de zahar, sau cu putin ulei, ca sa fie mai luciosi.


Au iesit foarte buni, fiind pufosi si a doua zi.


TIPS-URI

1

Sarea nu se pune peste drojdie pt ca nu mai dospeste. Ea se adauga la sfarsit, peste faina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pizarai sau pitarai sau colacei de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

Gherca Daniela 1

09.01.2020, 16:47

gustosi!

Ancutsa 1

21.01.2020, 21:53

Foarte frumosi!

ioana_lupu 1

22.01.2020, 08:43

Multumesc!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Panacris

7188 puncte

mihaelar63

5100 puncte

RODIMUR

4392 puncte

Rocsi

3873 puncte

lucy2002

3676 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Ciorba de stevie
  • 12

    MI

  • 13

    J

  • 14

    V

  • 15

    S

  • 16

    D

  • 17

    L

  • 18

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Orez cu spanac

de katty 6

ieri la 23:44

Crema de branza cu avocado

de katty 6

ieri la 23:31

Ciorba de urzici cu piept de pui si zeama de varza

de katty 6

ieri la 23:28

RETETA RECOMANDATA
Chifle aromate