Placinta de post cu spanac si leurda

de Lia_ in Mancaruri de post, 13 Apr 2014 | 14079 vizualizari

 

N-am pentru astazi ceva cu peste si nici poze cu flori pentru cei care va sarbatoriti azi ziua numelui. Sa fiti sanatosi si sa aveti zile senine! Este inca post, sper sa fie de ajutor. Este cu spanac si leurda (de sezon), se face destul de rapid la tigaie, arata dragut, mai ramane sa tineti cont de niste sfaturi. Eu am bunavoinata sa gatesc cu legume/frunze de sezon desi nu ma declar un fan al acestora. Pentru reusita acestui preparat, va trebuie multa rabdare si oarece abilitate sa intindeti aluatul intr-o foaie atat de subtire, incat, aproape ca trebuie sa se intrevada umplutura prin ea atunci cand rulati, altfel, va fi prea groasa si nu se va coace bine la tigaie acolo unde se intalnesc spirele. Cel mai bine am putut sa o intind de vreo 2.5mm dar este deja prea groasa.
Trebuia mult timp ca sa o intind mai subtire si nici nu stiu daca as fi reusit. Totusi, functioneaza si grosimea aceasta, nu este grav, dar in acest caz, rulourile nu le veti coace in forma de spirala ci tuburi individuale pe care sa le puteti intoarce pe toate partile. Asa ar fi mai ok. Mai atrag atentia ca daca nu va place salata de spanac cu leurda si paine, atunci nici acest preparat nu va va placea decat daca ii adaugati si
branza telemea sfaramata, lapte in loc de apa in aluat si unt in loc de ulei. Eu am vrut musai ca sa o fac de post. Daca va plac, puteti pune orice alte frunze verzi: ceapa, stevie, etc. Leurda insa aduce deja la gust cu (bucatarii zic usturoiul verde) ceapa verde, mie asa mi se pare, de aceea, aveti grija la proportii. Preparatul acesta l-am vazut la Bandusa pe blog.

 

INGREDIENTE

  • ALUAT
  • 300 g faina
  • 125 ml apa (sau lapte)
  • 1 lingura cu ulei (sau unt)
  • 2 linguri cu ulei pentru uns tigaia (sau unt)
  • 1/2 lingurita sare sau cum obisnuiti la paine
  • UMPLUTURA
  • 500 g spanac
  • 1 legatura leurda
  • sare, piper dupa gust
  • branza in zi de dulce
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta de post cu spanac si leurda:

Pregatesti o tigaie de marime medie, cu fund plat, cat mai groasa sau cea de copt in ea lipii la tigaie. 

1. Intr-un bol pui faina, putina sare, 1 lingura cu ulei si 125 ml apa, se amesteca si se framanta pana devine o coca moale si cu textura fina. Daca e prea moale coca, mai framanti adaugand treptat cate o lingura de faina. Niciodata nu mi-a placut "cum devine" coca dupa ce am mai adaugat apa, asa cum am procedat, pentru ca am pus 100ml apa si la tipul de faina pe care l-am avut, coca era prea tare. Cand adaugi ulterior apa, coca devine lucioasa si nefireasca. Prefer operatiunea inversa, cu apa un pic in plus si sa-i adaug faina daca mai este cazul. Bila din coca se lasa la odihna intr-un castron acoperit, pentru jumatate de ora.

2. Spanacul si leurda le tai marunt. Amesteci cu piper. Cu sare se amesteca doar inainte de a pune umplutura in placinta, pentru a nu lasa lichid.

3. Tigaia o ungi cu 2 linguri de ulei.

4. Coca o imparti in 3 bucati. Fiecare bucata o intinzi cu un sucitor, cat mai subtire posibil, sub forma unui disc. 

5. Pe marginea discului pui umplutura, apoi coca o rulezi doar cat sa o acopere (nu se ruleaza mai mult, ca sa nu fie coca prea multa la suprapunere). 

6. Tai restul de coca, iar din rulou faci un melc in mijlocul tigaii.

7. Pui din nou umplutura pe marginea foii si formeazi alt rulou. Acesta il pui in tigaie, in jurul melcului anterior. Repeti pana se termina coca si umplutura.

8. Tigaia o pui la foc mediu pe flacara de la aragaz. O lasi pana se aureste pe o parte (cam 10 minute). Cu ajutorul unui capac (sau farfurie mare) o intorci pe cealalta parte. De jur imprejur toarni ultima lingura de ulei ramas si o coci placinta pana cand este aurita si pe aceasta parte.

9. Placinta o scoti pe o farfurie/platou rotund. Se mananca atat calda, cat si rece.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Daca nu mancati de post, puteti pune branza in umplutura. In loc de apa folositi lapte. Tigaia o puteti unge cu unt (in loc de ulei)

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta de post cu spanac si leurda" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Placinta cu foi Yufka, branza sarata si nuci prajite