Prajitura Carpati

de mirela0911 in Prajituri, 21 Noi 2016 | 3968 vizualizari

 

Pentru ca mi-a placut enorm de mult prajitura Carpati facuta de Merisor, am zis ca trebuie neaparat sa o fac si eu chiar daca e ceva de munca la ea. Asa ca, de ziua mea m-am rasfatat cu aceasta minunata prajitura. Bineinteles ca sursa de inspiratie a fost Merisor! Multumesc mult! :X

 

INGREDIENTE

Pentru foi:

  • 4 oua
  • 1/2 cana zahar
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • 1 lgt sare
  • 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde

Crema:

  • 500 gr zahar
  • 13 lg faina
  • 2 l lapte
  • 1/2 lgt sare
  • 300 gr ciocolata amaruie
  • 400 gr unt de calitate
  • esenta de rom
  • nuca macinata pentru ornat
Portii: 70
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Carpati:

Foile: Intr-un bol se mixeaza ouale cu zaharul, pana se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga pe rand laptele, sarea si uleiul. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se obtine un aluat elastic si usor de manevrat. Din aceasta compozitie se vor coace 8 foi pe dosul tavii cuptorului.


Crema: Lapele impreuna cu sarea se pun la fiert. Separat, intr-o oala incapatoare se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot zaharul, se pune faina amestecand continuu. Se toarna putin cate putin din laptele fierbinte, amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza tot laptele si crema se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga untul si ciocolata. Se amesteca pana la omogenizare. La final se pune esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.


Se ia o foaie care se asaza pe un platou si se unge cu crema. Se pune a doua foaie si se unge cu crema. Se continua pana se termina de pus toate foile. Va ramane crema si pentru uns deasupra.


Se inveleste in folie transparenta si se asaza greutate peste foi pentru a se lipi bine intre ele. Se pastreaza asa cel putin 3-4 ore. Se indeparteaza folia, se taie marginile apoi se taie fasii pe lungime, late de aproximativ 5-6 cm.


Se asaza fasia pe marginea unui dog, iar dogul la marginea mesei. Cu un cutit bine ascutit se taie fasia in diagonala, pe laterala, obtinandu-se 2 triunghiuri, pe lungime (vezi poze). Se procedeaza la fel cu toate fasiile.


Se unge cu crema partea alba a triunghiurilor apoi se lipesc intre ele, obtinandu-se astfel forma de Carpati.


Se unge cu crema pe deasupra si se presara nuca macinata, apoi se taie bucati late de cca 2-3 cm. Se servesc cu mare pofta.


Pofta buna!


 

TIPS-URI

1

Se poate presara si nuca de cocos.

2

In aluatul pentru foi intra cca 1.5 kg faina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Carpati" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

RuxyRux 1

25.11.2016, 22:36

Am probat-o si eu...incredibila! Ti-a iesit superb!

diaconta 1

30.11.2016, 21:56

ce frumos ti-a iesit
o am si eu in plan dar nu stiu cand o voi face

mihaelar63 1

15.05.2017, 10:54

Ce buuna !!! Nu stiu cum se face , eu nu amajuns la ea niciodata

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Toba de porc
  • 07

    J

  • 08

    V

  • 09

    S

  • 10

    D

  • 11

    L

  • 12

    MA

  • 13

    MI

RETETA RECOMANDATA
Salam de biscuiti (reteta video)