Prajitura cu alune si ciocolata

de Ela68 in Prajituri, 11 Iul 2013 | 62379 vizualizari

 

Ma gandeam zilele trecute cand am mancat o negresa facuta de fiica mea, ce combinatie as putea realiza cu acel blat minunat, umed si aromat. Am asortat o crema de ciocolata, blat de bezea si crema de alune cu mascarpone.
Langa, am servit un caffe frappe si totul a fost minunat.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente 2 blaturi cacao :
  • 250 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 200 gr faina
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • coaja de lamaie
  • 5 gr praf de copt
  • Crema de alune cu mascarpone ( se va imparti, o parte cu alune, cealalta fara, pentru ornat ) :
  • 250 gr mascarpone
  • 200 gr frisca lichida Meggle
  • 3 linguri lichior de cafea( sau crema de whiskey )
  • 3 linguri zahar pudra
  • 100 gr alune de padure
  • Crema ganache :
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 200 ml frisca lichida
  • Blat de bezea :
  • 4 albusuri
  • 100 gr alune de padure macinate
  • 120 gr zahar
  • 1 lingura amidon
  • Decor :
  • cateva alune de padure
  • 2 patratele de ciocolata
  • Sirop de zahar ars :
  • 150 gr zahar tos
  • 200 gr apa
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu alune si ciocolata:

De  obicei incep cu prepararea siropului, ca sa aiba timp sa se raceasca pana incep asamblarea prajiturii. Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului. Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda , altfel siropul va iesi amarui. Lasam la racit  

Pentru cele doua blaturi de cacao se amesteca untul moale cu zaharul, se adauga galbenusurile pe rand, faina amestecata cu praful de copt, cacaoa cernuta, coaja de lamaie si laptele. Coacem pe rand doua foi in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu.

Pentru obtinerea blatului de bezea, batem albusurile cu un praf de sare, adugam treptat zaharul, amidonul si la sfarsit alunele macinate. Se coace in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mic, aproximativ 40 minute.

Pentru crema de alune cu mascarpone : prajim alunele, le decojim si le macinam la robot. Mixam crema de mascarpone cu zaharul pudra si adaugam lichiorul de cafea.Adaugam si frisca batuta. Oprim un sfert din cantitate pentru deasupra, iar restul il amestecam cu alunele macinate.

Incepem asamblarea prajiturii : Asezam prima foaie de cacao in forma cu pereti detasabili, insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop si turnam crema de alune cu mascarpone. Nivelam, lasam la frigider si ne ocupam de crema ganache.

Pentru obtinerea cremei ganache, punem pe foc 200 gr ciocolata cu 200 ml frisca. si o lasam pana ce s-a topit ciocolata. Cand s-a racit si a stat 2-3 ore la frigider o mixam pana rezulta o crema pufoasa. 

Continuam asamblarea prajiturii : peste crema de alune, asezam blatul de bezea, apoi crema ganache si nivelam. Urmeaza ce-a de-a doua foaie de cacao pe care o insiropam , iar deasupra, crema de mascarpone oprita anterior. Nivelam bine si dam la frigider 2-3 ore pana ce crema de mascarpone s-a intarit. Scoatem inelul si decoram cu alune si ciocolata .  

 

TIPS-URI

1

Dimenstiunea tavii : 17x27 cm.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu alune si ciocolata-0
Prajitura cu alune si ciocolata-1
Prajitura cu alune si ciocolata-2
Prajitura cu alune si ciocolata-3
Prajitura cu alune si ciocolata-4
Prajitura cu alune si ciocolata-5
Prajitura cu alune si ciocolata-6
Prajitura cu alune si ciocolata-7
Prajitura cu alune si ciocolata-8
Prajitura cu alune si ciocolata-9
Prajitura cu alune si ciocolata-10
Prajitura cu alune si ciocolata-11
Prajitura cu alune si ciocolata-12

COMENTARII (46)

Ela68

Ela68 1

08.08.2016, 20:00

multumesc

dia23

dia23 1

29.09.2016, 06:01

cu ce inlocuim lichiorul de cafea? si putem face si alte blaturi de cacaua!

Ela68

Ela68 1

01.10.2016, 20:16

dia23, putem inlocui lichiorul de cafea cu cafea; se pot face si alte blaturi de cacao, combinatia e infinita, insa gustul nu va fi acelasi

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!