Prajitura cu caramel de lamaie

de _Alina_ in Prajituri, 28 Iun 2014 | 6434 vizualizari

 

Prajitura cu caramel de lamaie a aparut din greseala. :)) Am vrut sa fac o crema de lamaie ca la negresa cu crema de lamaie, numai ca am uitat oala pe foc si zaharul s-a caramelizat (putin cam tare:)).

 

INGREDIENTE

  • Caramel lamaie
  • 5 lg cu varf zahar
  • zeama de la o lamaie
  • coaja de la o lamaie
  • 50ml apa
  • 120 g smantana lichida
  • Blat
  • 8 oua medii (de tara am folosit eu)
  • 13 lg zahar
  • 9 lg faina de grau
  • 4 lg cu varf fulgi nuca de cocos
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • caramelul de lamaie (200 g)
  • Decor:
  • 200 g smantana lichida (30% grasime - Pilos)
  • 1 lgt zahar
  • cateva capsune
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu caramel de lamaie:

Caramel de lamaie:

1. Pune zeama de lamaie impreuna cu apa si zaharul intr-un vas pe foc mic. Amesteca si lasa pana cand siropul format este gros si capata culoare maro.

2. Opreste focul, adauga smantana lichida (ai grija sa stai departe de cratita deoarece sar stropi fierbinti si te poti rani) si coaja de lamaie, amesteca si lasa la racit.    

Blat:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusurile a 6 oua.

3. Intr-un vas pune galbenusurile si cele 2 oua intregi si mixeaza-le (la viteza mare) impreuna cu 3 lg zahar pana cand se deschid la culoare si formeaza spuma. Adauga caramelul si faina amestecata cu praful de copt, si mixeaza bine pana la inglobarea totala a acestora.

4. Mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga restul de zahar (10 lg) mixeaza pana cand spuma devine lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.

5. Toarna compozitia cu galbenusuri si caramel  peste albusurile spuma si inglobeaz-o incet, cu o spatula, cu miscari circulare, de sus in jos. Adauga nuca de cocos si inglobeaz-o cu spatula/lingura  prin miscari fine.

6. Pune compozitia intr-o tava (32x22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor, pe raftul din mijloc pentru 25-30 minute (depinde de cuptor - al meu e electric cu posibilitate de incazire atat superioara catsi inferioara), sau pana cand trece testul scobitorii (introdu o scobitoare in blat, daca iese curata => balt copt, iar daca este lipicioasa, mai lasa prajitura in cuptor sub stricta supraveghere :)

7. Dupa ce s-a copt, o scoti din cuptor, o lasi la racit si mai apoi o portionezi dupa preferinta.

Decor:

   Mixezi smantana lichida cu o lingurita de zahar, o pui intr-un pos cu varf stea si decorezi fiecare prajiturica, apoi finisezi cu o felie de capsuna. 

TIPS-URI

1

daca nu vrei sa te complici preparand caramelul, poti folosi unul din comert si adaugi coaja de lamaie in compozitia pentru blat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu caramel de lamaie" nu uita sa-i faci un review.
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel