Prajitura cu ciocolata, frisca si nuci

de gaby_duceag in Prajituri, 15 Mai 2013 | 10058 vizualizari

 

Vazand cata trecere a avut catre cei dragi prajitura cu lamaie, acest gen de prajitura cu blat pufos, umplut , m-am gandit sa mai incerc si alte variante, in acelasi gen.

Daca initial am zis ca fac blat si o crema de cacao cu unt, galbenusuri si rom, invartindu-ma prin bucatarie ba m-am gandit la caramel, ba la ciocolata, asa c-am deviat cu mult de la reteta initiala si-a iesit o bunatate de prajiturica din care a papat chiar multisor pana si sotul, care nu e mare amator de dulciuri.

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 1/2 lingurita praf copt
  • un vf cutit sare
  • 3 linguri ulei
  • Crema
  • 100 gr zahar + 3 linguri
  • 200 gr unt
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr ciocolata alba
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri amidon
  • o lingura MIAM MIAM CU CIOCOLATA SI VISINATA DE CASA – e optional, dar ii da un gust!! – daca nu aveti adaugati ceva de gen, fie dulce de leche, 2 linguri de visinata…sau nimic
  • Ornat
  • 100 ml frisca lichida
  • 100 ml smantana de gatit
  • 0 lingura zahar
  • 150 gr nuca prajita, tocata
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu ciocolata, frisca si nuci:

Blat

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile cu sarea apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana e complet diluat si ai o compozitie ferma, lucioasa, care formeaza tepi la atingere.

Adauga galbenusurile , faina amestecata cu praful de copt, uleiul si omogenizeaza amestecand usor de jos in sos (nu circular!)

Toarna amestecul intr-o tava de 25/28 cm unsa cu ulei, pe fundul careia ai presarat faina.

Coace blatul la foc mic pana ce trece testul cu scobitoarea si e frumos rumenit.

Lasa sa se raceasca bine, scoate din tava si taie-l in doua pe orizontala.

Crema

Freaca untul spuma cu 100 gr zahar.

Intr-un vas cu fund dublu caramelizeaza cele 3 linguri de zahar ramase (nu tare, ca amarasti crema! trebuie doar sa capete aroma de caramel).

Ia vasul de pe foc si adauga laptele in care in prealabil ai diluat amidonul.Punem inapoi pe foc si lasa la foc mic amestecand continuu pana ce caramelul e diluat si crema a capatat consistenta de budinca – asta se intampla destul de repede ,cam 2 minute.

Opreste focul ,adauga ambele tipuri de ciocolata rupte bucatele si amesteca pana se topeste in crema. Adauga si crema de lapte cu ciocolata si visinata (daca ai)sau 2 linguri visinata si omogenizeaza.

Raceste crema, adauga untul frecat spuma si omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.

Asamblare

Aseaza primul blat, intinde jumatate din cantitatea de crema, pune al doilea blat si restul de crema si intinde uniform pe toata suprafata niveland frumos.

Mixeaza frisca cu smantana si zaharul pana ce are consistenta dorita apoi pune peste ultimul strat de crema si niveleaza.

Nuca prajita toac-o grosier pe un fund de lemn apoi presar-o deasupra prajiturii.

Pastreaza prajitura la rece dar las-o la temperatura camerei 10 minute inainte de a o servi – sa se “imprieteneasca” straturile intre ele ).

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ciocolata, frisca si nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu ciocolata, frisca si nuci-0
Prajitura cu ciocolata, frisca si nuci-1

COMENTARII (40)

adry88

adry88 1

16.05.2013, 09:44

excelenta!

MIUTA

MIUTA 1

16.05.2013, 14:23

Foarte buna!!!!

Geanina87

Geanina87 1

10.12.2013, 08:47

delicioasa

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Crostoli cu cacao si nutella

de Rux 9

Crostoli cu cacao...

ieri la 22:36

Chec cu lamaie, alune, nuci si glazura

de Rocsi 9

Chec cu lamaie,...

ieri la 20:26

Cornulete cu untura si gem

de Aletta 4

Cornulete cu...

ieri la 20:05

Budinca de cozonac panettone

Budinca de...

ieri la 19:53