Prăjitură cu fructul dragonului

de simonacallas in Prajituri, 6 Mai 2014 | 8566 vizualizari

 

Este pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu e spectaculos dacă îl mănânc separat. L-am gustat şi într-adevăr aşa este: gustul său nu e unul care să impresioneze, nici nu poate fi definit. E prea delicat pentru papilele noastre obişnuite cu aromele mai tari. Reţetarul internautic pentru acest fruct este extrem de sărac. Găsisem ceva interesant, dar utiliza pitaya cu miezul roz, şi m-am rugat ca ceea ce cumpărasem eu să aibă miezul roz; dar n-a fost aşa, am nimerit pitaya cu miezul alb. Aşa că mi-am bătut capul o zi întreagă cum să-l gătesc. Şi am ales să îl combin cu ciocolată şi cu vişine. Rezultatul este inimaginabil. Savoarea ciocolatei amare, cu gustul dulce-acrişor al cremei de vişine, sunt minunat întregite de cuburile de pitaya, care, în acest context, se percep ca o boare umedă şi zglobie, în arşiţa verii…

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 3 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 100 g unt/margarină
  • Pentru cremă:
  • 150 g vişine fără sâmburi
  • 7 linguri cu vârf de zahăr
  • 1 plic gelfix
  • 400 ml lapte
  • 2 gălbenuşuri
  • 3 linguri amidon
  • 200 g unt/margarină
  • 2 fructe pitaya (fructul dragonului)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu fructul dragonului:

Preparare blat: 

Am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am mixat bine gălbenuşurile cu 3 linguri zahăr şi coaja de lămâie, până când am obţinut o cremă. Albuşurile le-am bătut cu un praf de sare până când au devenit spumoase, apoi le-am bătut bezea cu restul de zahăr. Ciocolata împreună cu untul le-am topit la microunde. Am adăugat în albuşuri crema de gălbenuşuri, apoi ciocolata topită cu untul şi am amestecat cu spatula, uşor, prin răsturnare. Am turnat compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi am introdus în cuptor, la foc mediu, timp de circa 30 minute. După ce s-a copt, am scos tava şi am lăsat-o să se răcească.

 

Preparare cremă de vişine: 

Vişinele le-am tocat mărunt la blender, le-am amestecat cu 3 linguri de zahăr şi le-am pus pe foc. Când au început să fiarbă, am adăugat conţinutul plicului de gelfix, am omogenizat bine şi am mai lăsat pe foc 1 minut, până s-a legat ca un piure, apoi am luat vasul de pe foc şi am lăsat să se răcească. Am pus la încălzit laptele. Gălbenuşurile le-am amestecat cu restul de 4 linguri de zahăr şi amidonul. Am turnat peste ele laptele clocotit şi am omogenizat, apoi am pus la baie de aburi, amestecând continuu, până când s-a legat crema. Am luat de pe foc, am adăugat untul şi am omogenizat, apoi am adăugat piureul de vişine.

 

Asamblare: 

Am turnat crema de vişine peste blatul de ciocolată şi am pus deasupra cuburi de fruct pitaya. Am dat la rece pentru câteva ore. Am tăiat şi am servit cu mici cuburi de pitaya deasupra.

TIPS-URI

1

Am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 28 cm; la o tavă mai mică, blatul ar fi ieşit mai înalt.

2

Nu am utilizat făină în blatul de ciocolată.

3

Dacă se taie ciocolata topită, turnăm puţin unt fierbinte şi amestecăm energic; îşi va reveni spectaculos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu fructul dragonului" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

317 puncte

mihaelar63

275 puncte

Lau

Lau 9

272 puncte

Sidy

226 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu banane si ciocolata