Prăjitură cu fructul dragonului

de simonacallas in Prajituri, 6 Mai 2014 | 8330 vizualizari

 

Este pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu e spectaculos dacă îl mănânc separat. L-am gustat şi într-adevăr aşa este: gustul său nu e unul care să impresioneze, nici nu poate fi definit. E prea delicat pentru papilele noastre obişnuite cu aromele mai tari. Reţetarul internautic pentru acest fruct este extrem de sărac. Găsisem ceva interesant, dar utiliza pitaya cu miezul roz, şi m-am rugat ca ceea ce cumpărasem eu să aibă miezul roz; dar n-a fost aşa, am nimerit pitaya cu miezul alb. Aşa că mi-am bătut capul o zi întreagă cum să-l gătesc. Şi am ales să îl combin cu ciocolată şi cu vişine. Rezultatul este inimaginabil. Savoarea ciocolatei amare, cu gustul dulce-acrişor al cremei de vişine, sunt minunat întregite de cuburile de pitaya, care, în acest context, se percep ca o boare umedă şi zglobie, în arşiţa verii…

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 3 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 100 g unt/margarină
  • Pentru cremă:
  • 150 g vişine fără sâmburi
  • 7 linguri cu vârf de zahăr
  • 1 plic gelfix
  • 400 ml lapte
  • 2 gălbenuşuri
  • 3 linguri amidon
  • 200 g unt/margarină
  • 2 fructe pitaya (fructul dragonului)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu fructul dragonului:

Preparare blat: 

Am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am mixat bine gălbenuşurile cu 3 linguri zahăr şi coaja de lămâie, până când am obţinut o cremă. Albuşurile le-am bătut cu un praf de sare până când au devenit spumoase, apoi le-am bătut bezea cu restul de zahăr. Ciocolata împreună cu untul le-am topit la microunde. Am adăugat în albuşuri crema de gălbenuşuri, apoi ciocolata topită cu untul şi am amestecat cu spatula, uşor, prin răsturnare. Am turnat compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi am introdus în cuptor, la foc mediu, timp de circa 30 minute. După ce s-a copt, am scos tava şi am lăsat-o să se răcească.

 

Preparare cremă de vişine: 

Vişinele le-am tocat mărunt la blender, le-am amestecat cu 3 linguri de zahăr şi le-am pus pe foc. Când au început să fiarbă, am adăugat conţinutul plicului de gelfix, am omogenizat bine şi am mai lăsat pe foc 1 minut, până s-a legat ca un piure, apoi am luat vasul de pe foc şi am lăsat să se răcească. Am pus la încălzit laptele. Gălbenuşurile le-am amestecat cu restul de 4 linguri de zahăr şi amidonul. Am turnat peste ele laptele clocotit şi am omogenizat, apoi am pus la baie de aburi, amestecând continuu, până când s-a legat crema. Am luat de pe foc, am adăugat untul şi am omogenizat, apoi am adăugat piureul de vişine.

 

Asamblare: 

Am turnat crema de vişine peste blatul de ciocolată şi am pus deasupra cuburi de fruct pitaya. Am dat la rece pentru câteva ore. Am tăiat şi am servit cu mici cuburi de pitaya deasupra.

TIPS-URI

1

Am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 28 cm; la o tavă mai mică, blatul ar fi ieşit mai înalt.

2

Nu am utilizat făină în blatul de ciocolată.

3

Dacă se taie ciocolata topită, turnăm puţin unt fierbinte şi amestecăm energic; îşi va reveni spectaculos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu fructul dragonului" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

Xandrinne 1

11.05.2014, 10:17

La favorite

simonacallas 1

11.05.2014, 11:11

Mokuska

Xandrinne

Rahela Velicu 1

08.10.2016, 16:36

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu fructe