Prajitura cu ness si bezea caramel

de gaby_duceag in Prajituri, 26 Iun 2011 | 28378 vizualizari

 

Una dintrele matusile mele, chiar cea preferata :)), m-a invitat intr-o zi la o prajitura, stiindu-ma mare devoratoare :))).
De la prima imbucatura am zis :moa, am ajuns in Rai! :)).
Era ultima ei bucata, oprita pentru mine.
Nu m-am saturat, bineinteles :)).Mie-mi trebuie o jumatate de tava sa-mi fac pofta :)).
Asa ca am intrebat-o cum a facut-o si iata ce-a iesit:

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 3 oua
  • 3/4 cana zahar
  • 3/4 cana faina
  • un vf cutit sare
  • 3 linguri ulei

Crema

  • 4 galbenusuri (merg si 3)
  • 200 gr zahar pudra
  • 3-4 linguri ness (eu as fi pus o cutie :)))) )
  • 200 gr unt

Bezea

  • 4 albusuri
  • 100 gr zahar
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu ness si bezea caramel:

Blat.
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam spuma albusurile adaugand treptat zaharul. Ne oprim cand avem o compozitie cu consistenta ferma, lucioasa.
Adaugam galbenusurile amestecand usor .Cernem faina si o imprietenim cu amestecul.
Omogenizam. La final incorporam uleiul.
Tapetam o tava cu folie de aluminiu - a mea a fost de 18/24cm,(nu se prinde deloc blatul! e super!), o ungem cu ulei, tapetam fundul cu faina.

Preincalzim cuptorul.

Turnam aluatul si coacem la foc mic pentru aprox 35 minute .(proba cu scobitoarea e sfanta :D).Il scoateti si-l lasati sa se raceasca.


Crema.(asta am preparat-o prima)
Galbenusurile le amestecam cu zaharul pudra.
Le punem intr-o craticioara pe care o punem deasupra unui vas cu apa care fierbe.
Amestecam cu un tel pana ce zaharul e topit si obtinem o crema groasa asemantatoare unei alifii. Adaugam ness-ul si omogenizam.
Lasam la racit.
Frecam spuma untul.
Cang galbenusurile s-au racit le amestecam cu untul. Dam crema la rece.
Cand e rece blatul intindem frumos crema deasupra.

Pont. Am mai zis si-n alte postari: daca vi setaie crema puneti vasul pe baie de abur si mixati in continuare. Isi va reveni imediat.

Bezeaua.
Mixati albusurile spuma apoi adaugati doua linguri zahar mixand in continuare.
Restul de zahar il puneti intr-un ibric la caramelizat pana obtineti un amestec culoarea chihlimbarului.
Puneti vasul cu albusurile deasupra unui vas cu apa care fierbe si incepeti sa adaugati in fir subtire caramelul fierbinte mixand in continuu.
Lucrati repede sa nu se intareasca caramelul, eventual il mai puneti putin pe foc.
Mai mixati 2 minute si lasati sa se racoreasca.

Scoateti prajitura rece si intindeti bezeaua peste crema.

Aceasta prajitura face parte din top 10 prajituri preferate :D.
Pudrata usor cu ness e dementiala :)).

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ness si bezea caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (51)

diaconta 1

21.01.2013, 17:36

ca nici nu tineam minte sa fi vazut prajitura asta si acum vad ce bine m-am distrat )))
Alzheimeru' ma paste
Mi-ar prinde bine amu' niste alifie de-asta sa ma dau pe spate,poate-mi trece durerea

Alina26 1

30.04.2013, 11:56

cum arataaa....super buna!!!!!!

laura2002 1

25.11.2013, 15:23

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

317 puncte

mihaelar63

275 puncte

Lau

Lau 9

272 puncte

Sidy

226 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Reteta de prajitura Petre Roman cu crema de vanilie si caramel