Prajitura cu nuca si gem de prune

de merisor in Prajituri, 22 Dec 2013 | 10934 vizualizari

 

Sa va povestesc istorioara acestei prajituri.
Am framantat un aluat cu gand sa fac niste cornulete vanilate, dar am constatat ca nu aveam vanilie, apoi m-am gandit sa fac biscuiti, dar a sunat telefonul si s-a anuntat cineva in vizita, ori nu puteam sa stau sa decupez biscuiti in fata musafirilor, asa ca am facut in final aceasta prajitura.
A iesit o prajitura sfaramicioasa si delicioasa!

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 2 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 2 linguri untura solida
  • 5 linguri zahar
  • 200 ml apa minerala
  • 2 plicuri garant pentru aluaturi dospite
  • 200 gr nuca macinata fin
  • 800 gr faina
  • sare
  • Pentru umplutura:
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • coaja de lamaie
  • 100 gr nuca macinata mai grosier
  • sare
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si gem de prune:

Nu am retinut gramajul unui plic de garant pentru aluaturi dospite, dar era indicat pentru 375 g faina.


Pentru aluat, frecam untul impreuna cu untura si zaharul pana la diluarea zaharului(eu obisnuiesc sa folosesc lingura de lemn).


Adaugam galbenusurile, sarea, nuca macinata, apoi apa minerala si incepem sa incorporam faina impreuna cu garantul pentru aluaturi dospite.


Iese un aluat usor sfaramicios din cauza nucii.


Impartim aluatul in doua parti si intindem prima parte in tava tapetata cu hartie de copt.


Eu am folosit o tava de 26/40 cm.


Pentru umplutura, batem albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul, zeama si coaja de lamaie, apoi nuca macinata si in final gemul de prune.


Intindem compozitia obtinuta peste foaia din tava, nivelam si acoperim cu cealalta foaie de aluat.


Intepam foaia cu o furculita din loc in loc si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.


Lasam prajitura sa se raceasca bine, apoi portionam.


Noi nu am avut rabdare si am taiat pe la colturi, dar gemul este usor cursiv daca se taie calda.

 

TIPS-URI

1

Recomand a se micsora cantitatea de gem, sau se mai poate adauga nuca, pentru a fi umplutura mai grosiera.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si gem de prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

merisor 1

26.12.2013, 19:46

Elena

diaconta 1

26.12.2013, 23:38

ce buna

merisor 1

27.12.2013, 09:08

Dia

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Greta Garbo/Zserbo