Prajitura de ciocolata cu crema mascarpone

de Poliana in Prajituri, 2 Iul 2013 | 10861 vizualizari

 

Prajitura asta e tare buna, cu o crema fina si un blat delicat ce se topeste in gura. Este putin de munca la ea pentru ca eu i-am facut doua creme, dar se poate renunta la cea de vanilie in caz ca va grabiti.

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 3 oua
  • 3 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri faina de migdale
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Crema de vanilie
  • 3 galbenusuri
  • 50 ml apa
  • 70 gr zahar
  • 75 gr unt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • Crema mascarpone
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • 2 linguri crema de whisky
  • 3 linguri zahar pudra
  • Sirop
  • 200 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • Decor
  • 100 ciocolata neagra
  • 80 ml smantana grasa
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura de ciocolata cu crema mascarpone:

Incepem cu blatul. Cele 6 albusuri le batem spuma cu un praf de sare. Cand au devenit spumoase incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura pe rand. Mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia apoi mai adaugam o lingura de zahar. Separat amestecam faina de migdale cu cacaoa si praful de copt. Incorporam galbenusurile in albusuri cu miscari de jos in sus si la fel procedam si cu ingredientele uscate.


Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt si turnam compozitia de blat. Nivelam usor cu o lingura, fara sa apasam prea tare pentru nu a scoate aerul din coca. Coacem timp de 15-20 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul la rece pe un gratar apoi il taiem in 3 parti egale (pe verticala).


Crema de vanilie: galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul. Apa o punem pe foc iar in momentul in care e fierbinte o turnam peste galbenusuri si mixam energic. Punem compozitia din nou pe foc mic-mic si amestecam continuu pana cand incepe sa se ingroase. Focul trebuie sa fie foarte mic pentru ca altfel riscam sa se taie crema. Luam crema de pe foc, punem esenta de vanilie si untul si omogenizam. Dam la rece.


Crema mascarpone: mixam mascarpone pana cand devine ca o crema, adaugam 2 linguri de zahar pudra si lichiorul de whisky apoi omogenizam. Dam la rece si ne ocupam de frisca. Smantana pentru frisca o mixam timp de un minut pana capata consistenta. Adaugam o lingura de zahar pudra si mai mixam pana cand se face bat.


Incorporam usor frisca in mascarpone cu miscari de jos in sus si apoi dam la rece pentru cel putin o ora.


Pentru sirop punem la caramelizat cele doua linguri de zahar iar apoi turnam apa peste ele, cu grija sa nu ne ardem. Lasam pe foc pana cand caramelul e complet topit apoi dam la rece. Cu acest sirop vom insiropa fiecare din cele 3 blaturi.


Pentru asamblare procedam asa: punem un blat de prajitura (insiropat) pe un platou. Peste el punem 2 linguri de crema de vanilie, iar apoi o treime din crema mascarpone. Punem un nou blat si procedam la fel. Deasupora punem si ultimul blat si dam din nou la rece pana pregatim glazura.


Pentru glazura e simplu de tot, topim pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Scoatem prajitura de la rece si turnam glazura peste ea iar apoi nivelam cu grija. Dam din nou la rece.


Cand glazura e intarita ornam cu crema de mascarpone ramasa si cu bombonele colorate. Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura de ciocolata cu crema mascarpone" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

iri_iri 1

02.07.2013, 21:24

Poliana 1

02.07.2013, 23:18

Multumesc mult de tot, ma bucur ca va place!!!

Poliana 1

02.07.2013, 23:19

Janette, blatul nu trebuie taiat in 3 pe orizontala...ci pe verticala, in 3 bucati egale. Sper sa-ti iasa!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Zacusca cu ciuperci
  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Delia