Prajitura "Somloi galuska"

de Criss in Prajituri, 22 Noi 2011 | 26006 vizualizari

 

Somloi galuska este o prajitura traditionala ungureasca, se serveste in toate restaurantele transilvanene insa modul de servire, putin ciudat, prajitura este rupta cu lingura si servita in boluri, ornata cu frisca si sos de ciocolata. De aici si denumirea de "galuska". Mie mi s-a parut mai elegant sa portionez prajitura in bucati patrate decat sa o rup cu lingura, sa o pun in bol si sa rezulte un fel de maglavais. :) Pe net veti gasi multe variante ale acestei prajituri, eu m-am oprit la cea care mi s-a parut mai aproape de original si anume varianta "Kikenhanna".

 

INGREDIENTE

 

  • Blat alb:
  • -2 oua
  • -2 linguri zahar
  • -2 linguri faina
  • Blat maro:
  • -2 oua
  • -2 linguri zahar
  • -1 1/2 lingura faina
  • -1 lingura cacao
  • Blat cu nuca
  • -2 oua
  • -2 linguri zahar
  • -2 linguri nuca macinata
  • -1 lingura faina
  • Sirop:
  • -200 ml apa
  • -120 g zahar
  • -1 esenta de rom  
  • Crema:
  • -3 oua
  • -3 linguri amidon
  • -6 linguri zahar
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -500 ml lapte
  • -stafide
  • -nuca macinata
  • Sos de ciocolata:
  • -1 ciocolata amaruie
  • -2-3 linguri frisca lichida

     

Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Somloi galuska":

Fiecare blat se coace separat, in aceeasi tava, pe hartie de copt.
Se separa ouale, se bat spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, apoi amestecand usor de jos in sus, se adauga faina. La fel se procedeaza si la celelalte blaturi. Trebuie sa spun ca atunci cand am facut primul blat, mi s-a parut prea subtire si ma gandeam ca la celelalte sa pun 3 oua. Insa dupa insiropare si asamblare, e suficient atat. Daca puneam 3 oua la fiecare blat prajitura ar fi fost prea inalta.

Pentru crema, separam ouale si batem albusurile spuma tare. Galbenusurile le amestecam cu zaharul, vanilia, amidonul si turnam usor laptele caldut. Fierbem crema pana capata consistenta unei budinci apoi adaugam albusurile spuma si amestecam usor pana se inglobeaza in crema fierbinte.  Asamblare: Blat alb, insiropat, cu siropul de zahar cu rom, 1/3 din crema, nuca macinata si stafide in functie de preferinta. Blat maro, insiropat, 1/3 crema, nuca macinata, stafide Din nou am o problema cu pozele. Asta e...nici lumina nu m-a ajutat.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Somloi galuska"" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Alb-Negru