Prajitura Tosca

de CarmenBlue in Dulciuri, 24 Iun 2015 | 1660 vizualizari

 

Si a implinit iubita mea cea mica, Maria, 15 ani (sa ne traiasca!). Nu si-a dorit tort, nici sa o sarbatorim pentru ca suntem in febra examenului de capacitate. In schimb, a dorit aceasta minunata prajitura, pe care am si executat-o! M-am inspirat din reteta bucatarasului vio_dreams, http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-tosca-53962.html, careia ii multumesc pe aceasta cale pentru minunatul ei Caiet cu retete

 

INGREDIENTE

Blatul:

  • 8 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 200 gr zahar
  • 100 gr mac
  • 50 gr cocos
  • 6 linguri faina

Crema de vanilie:

  • 8 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 300 ml lapte
  • 1 plic budinca vanilie
  • 250 g Rama pentru prajitura/unt
  • 1 plic de zahar vanilat

Blatul de biscuiti si siropul

  • 150 g biscuiti (28 de buc. biscuiti populari)
  • 200 g zahar tos
  • 100 ml apa
  • 1 plic cappuccino (optional)

Glazura:

  • 150 g ciocolata amaruie/cu lapte
  • 150 ml frisca lichida
Portii: 28
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Tosca:

Pornim cuptorul la 180 de grade, Pregatim o tava (25x38 cm, a fost a mea): o ungem cu unt/margarina si o tapetam cu faina.


Blatul. Se bat albusurile cu un praf de sare pana devin ferme. Se adauga zaharul si mixam la viteza mare pana obtinem o bezea tare si lucioasa ca nu cade din vas. (Acum renuntam la mixer si folosim o paleta, nu ca mine :D )


Adaugam macul si cocosul. Omogenizam usor. Apoi adaugam si faina si amestecam de sus in jos (pale-pale), incercand sa nu scoatem aerul din compozitie.


Punem compozitia in tava pregatita si nivelam. Dam la cuptor aproximantiv 20 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Blatul trebuie sa se rumeneasca usor. Il scoate din cuptor si il lasam sa se raceasca de tot.


Crema. Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin o crema groasa. Adaugam si zaharul vanilat sau esenta de vanilie. Le punem intr-un vas si adaugam peste ele laptele caldut amestecat cu praful de budinca. Punem pe foc pana incepe sa se ingroase usor. Atentie, se amesteca tot timpul ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Daca in momentul in care trecem lingura prin crema se vede fundul vasului, crema este gata. Lasam deoparte sa se raceasca de tot


Mixam margarina, lasata la temperatura camerei, pana se spumeaza. Adaugam crema racita putin cate putin pana o incorporam pe toata. (E delicioasa!). Intindem crema peste blatul rece.


Siropul. Se pune zaharul intr-o craticioara si se amesteca tot timpul pana se caramelizeaza. Se trage de pe foc si se adauga apa. Apoi se pune inapoi pe flacara. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, luam de pe foc si se adauga, optional, un plic de cappuccino. Se racoreste un pic. Apoi se trec biscuitii rapid prin sirop si apoi ii asezam peste crema pana acoperim toata suprafata.


Glazura. Se rupe ciocolata si se amesteca cu frisca lichida pe foc pana se topeste ciocolata, fara sa fiarba! Se racoreste un pic si apoi se toarna glazura deasupra prajiturii.


Se lasa prajitura la frigider peste noapte.


Este absolut delicioasa!

 

TIPS-URI

1

Tava se poate tapeta cu hartie de copt.

2

Se poate folosi untul in locul margarinei.

3

Biscuitii se pot insiropa cu cafea, dar copiii mei prefera varianta cu zaharul caramel.

4

Sa nu va luati dupa calitatea pozelor! Este o prajitura absolut delicioasa si aspectuoasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Tosca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 37 %
269.99 lei
169.99 lei

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

laura_n 1

26.06.2015, 14:59

tare buna prajitura! la multi ani si multa bafta!

- Andreea - 1

27.06.2015, 10:29

CarmenBlue 1

28.06.2015, 10:46

Multumesc de vorbele frumoase!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

MotanLaOale

9960 puncte

Rocsi

9430 puncte

RODIMUR

7650 puncte

mirela0911

7550 puncte

 merisor

7550 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Lebar de casa
  • 12

    MI

  • 13

    J

  • 14

    V

  • 15

    S

  • 16

    D

  • 17

    L

  • 18

    MA

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Tosca