Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

de mihaelar63 in Porc, 17 Dec 2018 | 5470 vizualizari

 

  ,, Reteta romaneasca "
    Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit  pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii  taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau pachetul cu ,, Porcarii "' cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti  si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .

 

INGREDIENTE

  • Carne de porc cu putina grasime [1.5 kg]
  • Carnat proaspat preparat [1 kg]
  • piper
  • sare
  • apa
  • usturoi -optional
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Proaspata de porc-reteta cu nr.1300:

  1. Eu am ales bucati de carne mai macra , pentru mofturosi tinerei :d .Am mai pus si cateva bucati de grasime sa dau suculenta tocanei .
  2. Folositi o  cratita cu pereti grosi -Pe vremuri foloseam una de fonta , acum avem non-adernte .
  3. Carne se pune in cratita si se lasa la foc mic sa se rumeneasca pe toate partile . Sarati . Puneti tiperi[ piper] .
  4. Cand carnea este rumena si a eliberat grasime se pun bucatile de carnati si se rumenesc si acestea .
  5. Nu taieti carnatul bucati , lasati firul cat de mare , Se va imprastia fiind proaspat preparat . Veti portiona la sfarsitul prepararii .
  6. Puneti apa cat sa acpere si uncapac . Lasati sa fiarba la foc mic 15 minute .
  7. Ridicati capacul si se lasa sa scada pana incepe sa sfaraie carnea .
  8. Eu nu am mai pus usturoi pentru ca carnatul continea suficient .
  9. Daca nu puneti carnat puteti pune usturoiul .
  10. Sunt zone in care se pune ceapa .
  11. ,,Proaspata "' se serveste fierbinte langa o mamaliguta aburinda .
  12. Mie imi place mamaliguta frecata , mai vartoasa .
  13. Muraturile sunt obligatorii alaturi , la fel si un pahar de palinca sau vin , care -cum pofteste .
  14. Gospodina sa spuna mersi daca-i mai ramane ceva.Doar ea mai cushtiuleshte[gusta ] cate un picut cat face mancarea .[ abia am mai salvat ceva pentru poza finala .
  15. Cand puneti masa asterneti un tindeu [prosop ] curat pe masa ,. Sa-i cada bine omului de mancare .Da'" si fata de masa veche de la buna [bunica] II buna . In imagine fata de masa de la bunica sotului [cusuta in 1938)
  16. Puneti laboshu" pe masa , mamaliga , castravetii murati , oiaga cu palinca si lasati sa se serveasca fiecare cat i-a placea. 
  17. Tineti borcanu"cu acritura [ muraturi ] aproape ca nu sa stie cat mai trebuie .
  18. Faceti parte si la vreo bunicuta bolnava ce nu se poate misca si trimiteti mancarea calda .

             Apoi , sa va shie de bine !!!

TIPS-URI

1

Daca nu puneti carnat, puteti pune usturoiul.

2

Sunt zone in care se pune ceapa.

3

Muraturile, mamaliguta sunt obligatorii alaturi, la fel si un pahar de palinca sau vin care cum pofteste.

Daca ti-a placut reteta noastra "Proaspata de porc-reteta cu nr.1300" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (42)

mihaelar63 1

19.12.2018, 23:39

Bunica cu nepoti , stie Ce frumos era

mihaelar63 1

19.12.2018, 23:40

Gabyta , este foarte buna

dantes 1

22.12.2018, 11:15

Frumos obicei!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ceafa de porc gatita in tigaie de fonta