Salata boeuf de Paste

de carmenvlad in Salate, 26 Apr 2011 | 18168 vizualizari

 

Radu Popovici a publicat in "Istorie culinara" un articol foarte interesant despre originea salatei boeuf. Am spicuit cateva idei dar va recomand cu caldura sa cititi articolul. Salata boeuf a fost inventata in anul 1860 de francezul Lucien Olivier , bucatarul celebrului restaurant moscovit Hermitage. Se spune ca secretul retetei a fost bine pastrat pana cand unul din ucenicii bucatarului a reusit sa vada ingredientele in lipsa acestuia. Salata are un usor aer frantuzit (dat de cuvantul boeuf/ vita in limba franceza) dar este cunoscuta si sub denumirea de salata ruseasca. Desi ingredientele originale au suferit modificari de-a lungul timpului, salata a devenit atat de populara incat a fost adoptata de gurmanzii din multe tari. In tara noastra minunata salata este aproape nelipsita de la momentele traditionale si face parte din mostenirea noastra gastronomica, ea nelipsind de pe mesele noastre de Craciun sau de Paste.

 

INGREDIENTE

  • 1 piept de pui
  • 200 g mazare fiarta
  • 4 morcovi
  • 2 radacini de pastarnac
  • 4 castraveti mici in saramura
  • 2 gogosari in otet
  • 500 g cartofi
  • 150 ml maioneza
  • 2 lingurite mustar de hrean
  • ½ lingurita sare
  • ¼ lingurita piper proaspat macinat
  • 50 g masline feliate
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata boeuf de Paste:

Pieptul de pui se fierbe si se toaca marunt cu cutitul. Se fierb cartofii, morcovii, pastarnacul si se lasa sa se raceasca. Se taie cubulete mici. Apoi se toaca marunt castravetii (se lasa sa se scurga in strecuratoare) si gogosarii. Intr-un vas se adauga toate ingredientele, se amesteca bine, se potriveste de sare si piper, apoi se adauga maioneza, se amesteca si se aseaza salata pe un platou. Se decoreaza dupa preferinta.

Maioneza se prepara dintr-un galbenus de ou fiert, zdrobit cu furculita si trecut prin strecuratoare. Se amesteca cu doua galbenusuri crude si putina sare. Incet se adauga ulei, amestecand continuu pana cand capata consistenta dorita ( aproximativ 200-250 ml ulei). Din cand in cand se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie. La sfarsit maioneza trebuie sa aiba un gust usor acru si consistenta uniforma.

Pentru ingrediente am postat cateva poze mai vechi.

TIPS-URI

1

Pentru o salata cu consistenta egala de ingrediente va recomand sa pastrati urmatoarea proportie: carne o parte/ jumatate cantitate cartofi/ jumatate cantitate de legume.

2

Amestecati toate ingredientele cu sare si piper, apoi adaugati maioneza.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata boeuf de Paste" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salata de cartofi satioasa