Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac

de CramaHaiducilor in Mancaruri cu carne, 28 Sep 2012 | 11723 vizualizari

 

Aceasta reteta este una autentic romaneasca, insa putine localuri mai pastreaza traditia de a firbe sarmalele in dovleac. Motivul pentru care noi mai practicam inca acest obicei este simplu, traditia este sfanta la Crama Haiducilor si gustul autentic romanesc este nepretuit.
Va poftim pe toti la mese
Sa servim bucate alese
Vinul sa-l bem din ulcior
LA CRAMA HAIDUCILOR!

 

INGREDIENTE

  • · Foi de vita-de-vie
  • · Pasat – orez
  • · Carne dupa caz: porc – vita – oaie – pui
  • · Ciolan afumat, coaste afumate, calbas de porc afumat
  • · Cimbru, marar - pe fundul dovleacului
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac:

Se opareste frunza de vita de vie


Se face amestecul de pasat cu orez si carne


Se impacheteaza compozitia in frunza de vita-de-vie


Se spala mararul si cimbrul si se aseaja pe fundul dovleacului – oalei de lut, pe urma se pune slanina, daca nu este facuta pentru cei ce nu mananca porc, pentru a da savoare preparatului si a nu se arde.


Se aseaza sarmalutele si la fiecare doua randuri se aseaza coaste, calbas, ciolan.


Se fierb cu zer de oaie pentru a le fragezi si a avea gustul placut. Pentru a proteja preparatul se face un palanet din frunza de varza cu tarate de grau.


Se introduce in cuptor, unde s-a facut focul cu lemne de esenta tare. Dupa ce s-au consumat lemnele si s-a imprastiat jarul iar cuptorul este incins se introduce dovleacul – oala de lut si se lasa la copt 3-4 ore.


Dupa 3-4 ore se scoate din cuptor cu un stergar de canepa tesut la razboi.


Se serveste cu smantana sau iaurt, pita de casa, ardei iute, coaste, ciolan si calbas, toate afumate.


Se incepe masa cu vestita palinca – adica tuica de prune de pe Somes – cu siguranta cea mai buna tuica – palinca, din Romania.


Se infuleca cu pofta, iar dupa se stinge cu o carafa de vin alb - sec sau demisec, din Transilvania.


Pofta mare!

TIPS-URI

1

Frunzele de vita-de-vie trebuie sa fie tinere

2

Mararul poate sa fie si uscat daca nu mai aveti verde

3

Carnea poate fi amestec sau doar de un singur tip

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (31)

CramaHaiducilor 1

08.10.2012, 11:40

Ne bucuram tare mult ca va place si va asteptam pe la noi.
Crama Haiducilor, Cluj Napoca, strada Cometei, nr. 12-14. Pofta mare!

CramaHaiducilor 1

08.10.2012, 12:54

Da, este vorba despre acest restaurant cu specific traditional romanesc din Cluj
http://www.bucataras.ro/restaurante/cluj/crama-haiducilor-526/

Ne gasiti si pe
http://www.crama-haiducilor.ro/

simona72 1

08.07.2013, 10:55

Felicitari, un preparat minunat! Ma bucur ca putem spune ca este romanesc!!!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5992 puncte

Panacris

5442 puncte

RODIMUR

4040 puncte

Rocsi

3926 puncte

Bya Ralu

2775 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Bezele Panda

de RODIMUR 7

la 10:41

Desert la pahar cu sos de visine si crema de vanilie

de Lau 9

ieri la 21:14

Chec cu mure

de Lau 9

ieri la 20:34

RETETA RECOMANDATA
Pilaf cu carne si legume