Scoverzi ca la Cervenia

de Ela68 in Aperitive / Garnituri, 29 Aug 2014 | 20689 vizualizari

 

In zona in care am copilarit, inca de pe vremea bunicilor existau cateva preparate, care chiar si-acum, dupa mai bine de 30 de ani si-au pastrat reteta. De la bunica am invatat sa facem scoverzi ( asa le zice in zona de sud a tarii ), dulceata de smochine si ciorba de rosii deasa. Pacat ca iernile din ultimii ani au fost aspre si smochinii n-au mai putut fi salvati, am ramas doar cu amintirea prispei si masuta rotunda de lemn in jurul careia ne adunam si pregateam dulceata.
Astazi m-a ajutat mama si am facut impreuna scoverzi pufoase. Pot fi mancate simple, sau se pot umple cu amestec de branza sarata cu ou.

 

INGREDIENTE

  • 20 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 500 gr faina
  • 400-450 gr apa calduta
  • 1/2 lingurita sare
  • ulei pentru prajit
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Scoverzi ca la Cervenia:

1. Intr-un castronel se amesteca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, apoi se adauga doua, trei linguri de apa calduta si faina pana obtinem un amestec asemanator smantanii. Se lasa la crescut acoperit cu un sevet aproximativ zece minute.


2. Cernem faina intr-un vas mai mare si o amestecam cu sarea. Turnam in mijloc amestecul de drojdie si incepem sa adaugam apa calduta. amestecand cu o lingura pana la inglobarea acesteia. Rasturnam aluatul pe blatul infainat si framantam pana ce amestecul devine omogen si se desprinde de pe maini. Conteaza foarte mult calitatea fainii, de aceea recomand ca apa sa fie adaugata treptat, astfel incat aluatul sa nu fie nici tare, nici moale. Pentru scoverzi este ideal sa obtinem un aluat mai moale decat cel pe care-l obtinem pentru paine.


3. Se lasa la dospit intr-un loc caldut 15-20 minute, pana isi dubleaza volumul. Formam bilute de marimea dorita si in functie de cat de mari dorim sa fie scoverzile. Le asezam pe un servet si avem grija sa le prajim in ordinea in care le-am format deoarece intre timp mai cresc.


4. Fiecare bucata de aluat se intinde cu ajutorul mainilor pana ajung la dimensiunea dorita.


5. Se pune uleiul la incins proband cu o bucatica de aluat. Cand incepe sa sfaraie , putem aseza prima scovearga pe care am scuturat-o bine de faina. Ii facem o gaura in mijloc cu ajutorul unei furculite, sa nu se umfle pe centru si o lasam la rumenit. O intoarcem si pe cealalta parte pentru a se rumeni bine.


6. Din aceasta cantitate au iesit 16 scoverzi micute.


7. Se pot umple si cu amestec de ou cu branza sarata.

TIPS-URI

1

daca nu le doriti moi si pufoase, micsorati cantitatea de apa

Daca ti-a placut reteta noastra "Scoverzi ca la Cervenia" nu uita sa-i faci un review.
Concurs - Reteta anului 2020

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (23)

Ela68 1

09.09.2014, 09:05

o, Liana, esti din zona

IonelBonda71 1

02.07.2019, 06:24

Stimata Ela69
Nu este prea multa apa? Poate a-ti vrut sa scrieti 250-300ml.

Ela68 1

02.07.2019, 08:23

IonelBonda71, mie imi plac scoverzile moi si pufoase, nu trebuie sa iasa precum aluatul de paine. Probabil a intrat mai multa apa deoarece am folosit faina Grania, care este foarte fin macinata si necesita mai multa apa. Intotdeauna exista factori care influenteaza un aluat cu faina. Cand stim exact tipul de faina, atunci putem spune cu exactitate cantitatea de apa pe care trebuie sa o folosim, altfel, intervine si experienta. Daca vi se pare multa, puneti mai putina si adaugati ulterior pentru a obtine un aluat molcut.

COMENTEAZA

Concurs - Reteta anului 2020
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Saratele cu cartofi si chimen

de katty 6

la 09:30

Supa crema de ciuperci Pleurotus

de Bunica 7

ieri la 18:41

Creier macilaresc

de Ksenya 5

ieri la 16:09

TOP
utilizatori

Panacris

8321 puncte

katty

6278 puncte

Rocsi

5970 puncte

mihaelar63

5724 puncte

mirela0911

3090 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Drob de pui in aluat de foietaj
  • 15

    J

  • 16

    V

  • 17

    S

  • 18

    D

  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Saratele cu cartofi si chimen

de katty 6

la 09:30

Supa crema de ciuperci Pleurotus

de Bunica 7

ieri la 18:41

Creier macilaresc

de Ksenya 5

ieri la 16:09

RETETA RECOMANDATA
Aperitive scoverzi ca la Ralesti