Sfintisori moldovenesti

de Geanina87 in Dulciuri, 16 Mar 2016 | 6042 vizualizari

 

Din pacate abia acum mi-am facut timp sa postez reteta...Aluatul poate fi folosit cu succes si la placinta cu branza ("Poale-n brau") si spun asta pentru ca am probat. ;) Au fost primii mei sfintisori si cu siguranta nu ultimii ;) Au iesit asa de pufosi incat m-au convins ca sunt cei mai buni.Reteta e luata de pe www.bucatariairinei.ro. 

 

INGREDIENTE

  • 1.2 kg faina
  • 35 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite sare
  • 3 oua+ 1 ou pt.uns
  • 200 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja rasa de la o portocala si de la o lamaie
  • 400 ml lapte
  • 100 g unt topit
  • miere
  • nuca macinata
Portii: 11
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sfintisori moldovenesti:

Am cernut faina, am facut o gaura in mijloc si am pus drojdia (dizolvata in 2 linguri de zahar si 2 linguri de lapte), sarea,zaharul,zaharul vanilat, ouale si coaja de citrice. Am inceput sa framant turnand putin cate putin din laptele cald.

Cand incepe sa se formeze aluatul, se incorporeaza si untul topit.Se framanta bine, dupa care se lasa la crescut la loc cald aprox. o ora.

Eu nu am impartit aluatul in parti egale, ci am luat cu mana cate o bucatica si am rulat pana s-a format un snur lung pe care l-am indoit,apoi l-am impletit in doua si am unit capetele pana a iesit un colac.Am rasucit colacul si astfel a luat forma de cifra 8.

Mie mi-au iesit 11 mucenici mari, dar daca ii faceti mai mici,vor iesi mai multi. Se acopera cu o folie si se lasa la crescut inca 30 minute.

Preincalzim cuptorul la 180 g si coacem sfintisorii (unsi cu ou) pentru 30-35 min pana cand se rumenesc frumos. Imi pare rau ca nu i-am fotografiat imediat cand i-am scos din cuptor. Aratau demential, iar de miros, nici nu vreau sa mai vorbesc :)) .I-am uns cu miere si am presarat nuca macinata din abundenta.

TIPS-URI

1

Mie nu imi plac insiropati, dar pentru amatori, se pot insiropa dupa preferinta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sfintisori moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Geanina87 1

17.03.2016, 08:01

Multumesc, Rocsi! >D<

mirela0911 1

17.03.2016, 20:29

Ce buni or fi!

Geanina87 1

18.03.2016, 08:22

Sunt, Mirela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert mucenici moldovenesti pufosi