Sfintisori muntenesti

de RuxyRux in Dulciuri, 9 Mar 2011 | 4417 vizualizari

COMENTARII (35)

kamy 1

09.03.2011, 10:08

si mie imi plac ai mei sunt pe masa de aseara la uscat...imediat ii fac

aziz 1

09.03.2011, 10:08

te-au corupt fetele ?ieri numai mucenici au fost pe aici deliciosi de altfel

elena1988 1

09.03.2011, 10:09

eu iam facut ieri si am mancat de m DUREA BURTA

Mitinita 1

09.03.2011, 10:16

deja ma simt ca o ciudata ca numai eu n-am mancat

adasev12 1

09.03.2011, 10:19

mai...tare ma nedumeriti cu mucenicii astia....la noi in ardeal nu se fac...cel putin la mine nu ....nici nu stiu ce sa zic....pt ce se fac mai exact?

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:25

Super Kamy,.,,eu n-am forma cu opturi ca altfel i-as fi facut eu

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:26

Aziz....nu m-au corupt fetele an de an ii fac si abia ii astept...o puneam pe mama sa-i faca mereu cand eram mica asa tare imi placeau

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:26

Elena...mai usurel

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:27

Miti pay de ce nu faci si tu? Se gasesc pe toate drumurile la pungulite

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:29

Uite Ada povestea mucenicilor...


Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid şi Domnos erau foarte pricepuţi în studiul Scripturilor. Aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemniţaţi timp de 8 zile, bătuţi cu pietre şi ademeniţi cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat şi a ieşit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoşi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi să-şi dea sufletele. Rămăşiţele lor au fost arse, iar cenuşa aruncată în lac. Moaştele lor au fost răspândite la diverse biserici din spaţiul ortodox.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În această zi, se trece la curăţenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă şi afară. În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moşilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura şi să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi,mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă.[1]
În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoşii obişnuiţi, se face o Uitata pentru morţi, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului şi care este dedicat celor morţi care pe timpul anului au fost uitaţi.
Dacă până la 8 martie, a fost săptămâna femeii, pe 9 martie se zice că este ziua bărbatului existând obiceiul de a bea 40 de pahare (200 ml) de vin în cinstea celor 40 de Sfinţi Mucenici.Wikipedia

kamy 1

09.03.2011, 10:29

ruxy...e nasol si cu forma...trebuie sa scoti cu scobitoarea cele doua cerculete de la fiecare 8 dar in afara de aluat nu am facut eu nimic ieri am fost o mare doamna...au robotit ai mei dar au zis ca ma mai intalnesc la anul cu asta da la anul ii iau gata facuti

Lau 1

09.03.2011, 10:30

buni buni

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:32

Kamy luam o forma mai mare si ies singuri si daaa e bine ca ai fost o doamna

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:33

Mersi Lau...poza poate nu e cea mai grozava dar te asigur ca au un gust deosebit de bun

kamy 1

09.03.2011, 10:34

daca acuma se gasesc...nu se merita...zic eu ca doar o data pe an ii facem

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:35

Cred ca ai dreptate Kamy

Mitinita 1

09.03.2011, 10:44

ruxy,am vazut dar am zis ca sunt paste ptr supa eu nu ca n-am mancat ieri,n-am mancat niciodata cazuta din pom

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:45

Pay nu-i tarziu sa faci si sa gusti...sa zicem ca e vorba de o supa adorabila , aromata si atat de delicioasa...eu o fac dupa gustul meu...si imi place la disperare se fac in 15 minute

Mitinita 1

09.03.2011, 10:47

atunci fac si eu azi...macar maruntelele mele sa fie in pas cu lumea

RuxyRux 1

09.03.2011, 10:50

Eiiii pay maruntelele tale sunt in pas cu tot globul pamantesc Miti...acum la Paris, acum in Rio, sau Japan spor sa ai si sper sa iti placa..important este sa gusti sa faci dupa gustul tau...la o punga de 250, eu pun in jur de 100 gr nuca, nu pun multa ca-mi plac sfintisorii muntenesti sa aiba mai multa zeama

Lau 1

09.03.2011, 10:55

rux daca spui ca sunt grozavi la gust atunci o trec la favorite so incerc

RuxyRux 1

09.03.2011, 11:03

Probeaza Lau

silvi0ara 1

09.03.2011, 11:31

Tare buni,si mie tot cei cu zeama imi plac cel mai mult.

adasev12 1

09.03.2011, 11:55

ruxy...mersi de explicatii din nou ....stiu si eu ca se fac focuri pe la noi prin gradina, se curata de gunoaie...si de cele 40 d epahare de bautura stioam...astea se mai practica si al noi...in schimb acei colacei dulci nu se fac... ...e interesant...pacat c anu pastram traditiile , ca sunt frumaose! te pup

Lau 1

09.03.2011, 13:27

rux i-am probat au fost deliciosi

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Mucenici