Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:)

de ANCA in Fructe de mare, 3 Oct 2009 | 8787 vizualizari

 

Atentiune-atentiune!!! Pompierul-sef a revenit din concediu cu delicatese mediteraneene:) - corespondenta din concediul nostru in Grecia!
Am avut norocul sa vedem niste locuri superbe si sa cunoastem niste oameni minunati acolo, care ne-au impartasit cate ceva si din secretele bucatariei sithoniene:)
In fiecare dimineata, un grec batran trecea cu o dubita plina cu peste si fructe de mare proaspete, prin fata vilutei noastre, nu puteam rata asa minunatii si spectacolul de a le prepara afara, sub vita de vie doldora de struguri, pe plita sau gratar. Pestii 'gavros' sunt dementiali cu sos de usturoi!
Ne-am gandit sa va aratam si voua ce a iesit cu ocazia uneia dintre aventurile noastre culinare!:)

 

INGREDIENTE

  • 500 g midii proaspete
  • o caracatita proaspata de 1 kg
  • un pahar de vin alb sec
  • 2 linguri ulei masline
  • zeama de la o lamaie
  • cimbru
  • rozmarin
  • sare
  • piper
  • sos Pimento(dupa gust)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:):

Incepem cu caracatita: se curata prin inlaturarea osului negru(ciocul) si a intestinelor. Se fierbe timp de 20 minute de cand incepe sa clocoteasca apa. Caracatita se va strange, iar apa se va colora in roz:)

Midiile: se spala sub jet de apa. In Grecia se vindeau fara cochilie, in pungi cu apa de mare, sigilate, avand termen de garantie scurt.

Caracatita fiarta se taie rondele. Midiile se pun in tigaie la foc iute, cca 5 minute, timp in care isi vor lasa multa zeama, pe care o mai scurgem din cand in cand, insa avand grija ca midiile sa nu se uscuce. Cand midiile nu mai lasa zeama, se pune uleiul, caracatita, cimbrul, rozmarinul (noi am pus o crenguta proaspata din tufa grecului, pe care la sfarsit am scos-o din mancare), Pimento si piper dupa gust. Se lasa la foc iute cam 5 minute, si treptat se adauga cate putin, zeama de lamaie, amestecand mereu.

Cand sosul incepe sa scada, si fructele de mare sfaraie in tigaie, se pune vinul, dar cate putin, amestecand intr-una. Pe masura ce se mai evapora si fructele de mare sfaraie iar, se mai adauga putin vin, si tot asa..

Dupa ce am pus tot vinul, se lasa la foc moderat cateva minute, pana cand sosul mai se leaga putin, devenind mai consistent.

Se servesc calde, noi le-am insotit cu niste cartofi prajiti presarati cu piper..:)

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Neaparat, se cere un vin alb sec, rece si buuuunnnn!:))

Daca ti-a placut reteta noastra "Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

andreea_angelo 1

17.11.2012, 12:25

imi plac fructele de mare la nebunieeee,tiau iesit foarte bine,am sa trec reteta la favorite

ANCA 1

17.11.2012, 13:25

ma bucur, Andreea! astept impresii

Bya Ralu 1

14.12.2012, 10:42

excelente

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

12310 puncte

Rocsi

7860 puncte

Constelatialeu

5590 puncte

Adele

5390 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cum se toaca verdeturile
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!