Tajina de pui cu lamai murate

de -Miti- in Pui, 28 Mai 2011 | 2168 vizualizari

 

Chiar daca nu am avut o tajina,reteta Laurei Laurentiu mi s-a parut o reteta de incercat si ma bucur ca am facut-o!

 

INGREDIENTE

Ptr lamai murate

  • 3 lamai
  • 3 lingurite de sare de mare (cate una pentru fiecare lamaie)
  • 1 borcan
  • apa fiarta si racita

Tajina

  • 1 kg de pulpe (am folosit 5 pulpe superioare)
  • 3 cepe mijlocii
  • 2 catei de usturoi
  • 2 cm de ghimbir (am folosit congelat)
  • 1/2 lingurita de ghimbir pudra
  • 1 lingurita de coriandru macinat
  • 2 lamai murate
  • 100 gr masline (n-am avut verzi cum specifica reteta)
  • 5 linguri de masline extra virgin
  • sofran,un pliculet de 0,25 gr
  • 500 ml apa clocotita
  • sare,piper
  • coriandru proaspat (am folosit congelat)
  • 1/2 lamaie

Pentru cuscus: (cantitatile ptr o persoana)

  • O ceasca cu cuscus
  • O ceasca si jumatate de apa clocotinda
  • zaahtar,pentru deasupra
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tajina de pui cu lamai murate:

Lamaile murate:

 

Se spala bine si se sterilizeaza borcanul.

Lamaile se sterg bine si se spala cu putin detergent ptr a scapa de ceara si substantele de pe coaja.

Se sterg bine si se taie in patru fiecare lamaie,avand grija sa nu taiati pana la capat.

Se pune o lingurita de sare in despicatura.( Am reusit sa pierd pozele,cred ca le-am sters de pe aparat inainte de a le downloada).

Se pun in borcan. Eu am folosit un borcan mai lunguiet si subtire unde au incaput perfect cele trei lamai.

Se toarna apa peste si se mai poate stoarce o jumatate de lamaie peste. La mine nu a fost nevoie ca a trebuit sa inghesui lamaile si s-au stors putin.

Aveti grija sa nu ramana bule de aer,am folosit un betisor pentru a am asigura ca nu ramane intre nici o bula.

Se inchide borcanul cu capacul si se pune la loc racoros si ferit de soare (camara la mine) pentru trei saptamani.

Tajina:

 

Se spala si se curata pulpele de piele.

Se taie ceapa in patru si se feliaza. Se taie si usturoiul in felii subtiri.

Se adauga uleiul in oala cu presiune sau orice oala daca nu aveti tajina sau kukta,cum ii zice la noi oalei cu presiune.

Cand s-a infierbantat se adauga bucatile de carne de pui.

Intre timp se da ghimbirul pe razatoare,nu trebuie decojit. Eu mereu imi congelez ghimbirul,il spal si il usuc cu un prosop de bucatarie de unica folosinta.

Se macina si coriandrul. Am adaugat in rasnita ,pe langa coriandru,si niste piper,bucati de usturoi si  sare grunjoasa.

Si se pregateste sofranul. Luati apa clocotinda si puneti continutul plicului de sofran in ea.Eu am folosit sofran pudra,daca il aveti in forma naturala il puteti pisa putin. Aproape instantaneu ,apa se va colora.

Se adauga la pui,ghimbirul,coriandrul macinat,piperul,sarea,ceapa,usturoiul.

Dupa ce s-au calit putin se adauga si apa cu sofran si lamaile care in prelabil au fost feliate.

Se inchide capacul kuktei si se lasa cam 45 de minute din momentul in care incepe sa fluiere.

Dupa ce au trecut cele trei sferturi de ora,se ia kukta de pe foc,se ridica supapa de la oala cu presiune si cand a iesit tot aburul se scoate capacul.

Se adauga sucul de la lamaie(puneti dupa gust) si maslinele. 

Tot acum se poate adauga si coriandrul tocat.

Se acopera cu capacul,se inchide supapa si se lasa vreo 10 minute sa stea sub abur.

Couscousul:

Aici va prezint metoda mea de a face cuscusul.

Se pune cuscusul intr-un bol.

Se adauga apa clocotinda.

Dupa ce apa e absorbita se amesteca cu furculita. Se repeta procesul din cand in cand in urmatoarele 5 minute.

Inainte de a servi se presara cu zaahtar.

 

 

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tajina de pui cu lamai murate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

-Miti- 1

30.05.2011, 19:41

va multumesc tuturor m-am lasat dusa de val la reteta asta,nu o sa se mai intample

Bucataras Medi 1

30.05.2011, 19:55

am venit sa-mi iau portia .............

-Miti- 1

30.05.2011, 20:15

medi,orice ptr o sarma

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

9500 puncte

Rux

Rux 9

8350 puncte

Constelatialeu

7970 puncte

oanapl

7280 puncte

Lau

Lau 9

6610 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Prajitura sah la Cleme
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!