Tocana de fasole verde pentru iarna

de Merisor in Conserve, 11 Sep 2015 | 15111 vizualizari

 

Din vremuri vechi, gospodinele isi conservau legumele din propria gradina, pentru a le savura iarna, mai cu seama in timpul postului.
Metodele de conservare erau fierberea acestora in baie de apa si mult ulei, pana cand uleiul se ridica la suprafata.
De baza pentru conservarea lor erau uleiul si sarea.
Trebuiau sarate foarte mult, iar uleiul sa fie in strat de doua degete deasupra acestora, formand astfel o bariera impotriva mucegaiului.
Ulterior a aparut metoda aspirinei ca si conservant, metoda care se foloseste si astazi, in general in proportie de o aspirina la litrul de lichid, sau la kilogramul de materie solida.
Eeeeeh, apoi au aparut conservantii, multcontroversatele E-uri de care e greu sa ne ferim, pentru ca se gasesc in orice preparat din comert.
Eu nu folosesc niciuna din metodele mai sus mentionate pentru a-mi conserva legumele ci doar le fierb cu putina sare si putin ulei, le asez apoi in borcane sterilizate, le capsez si le mai las cateva minute la cuptor sau, dupa caz, fierb borcanele la bain-marie.
Legumele astfel conservate se pastreaza foarte bine si doi ani, in functie de locul unde sunt depozitate(in beciuri sau camari intunecoase si racoroase).
Imi amintesc de vremea cand eram eu copil, iar borcanele nu aveau capace, exista o folie pe care o asezam la gura borcanului, intinsa bine si o legam cu elastic.
Am vazut ca si acum se mai foloseste acea folie, pusa chiar peste capacul borcanului, pentru a fi siguri ca nu rasufla nimic din interior :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru un vas de 5 l:
  • 2 kg fasole verde
  • 500 gr ceapa galbena
  • 5-6 graunti de usturoi
  • 1 kg radacinoase( morcov, telina, pastarnac, radacina de patrunjel)
  • 500 gr ardei(gogosar, kapia, ardei gras)
  • 750 gr pasta de rosii sau bulion
  • 350-400 ml ulei
  • apa(pana la umplerea vasului)
  • sare(dupa gust, ca pentru o mancare obisnuita)
  • piper
  • boia de ardei dulce + iute
  • cimbru
  • busuioc
  • maghiran
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana de fasole verde pentru iarna:

Spalam si curatam bine toate legumele, apoi le tocam marunt.

Fasolea verde o tocam mai marisoara, dupa ce i-am inlaturat capetele, bineinteles.

Asezam vasul cu uleiul pe foc, iar cand uleiul atinge punctul de fierbere, adaugam ceapa, amestecam de cateva ori in ea, apoi presaram putina sare si acoperim vasul cu un capac, pentru a o inabusi.

Eventual mai adaugam si cativa stropi de apa.

Daca nu avem probleme cu stomacul, putem lasa ceapa sa se prajeasca, este mai gustoasa.

Cand ceapa devine translucida, adaugam radacinoasele, le amestecam bine cu ceapa si le lasam sa se inabuse acoperind din nou vasul si stropindu-le din cand in cand cu apa.

Verificam legumele si cand incep sa se patrunda, adaugam fasolea verde si completam cu apa fierbinte pana cand aceasta este acoperita bine.

Peste 15-20 de minute vom adauga si ardeiul, mai completam cu apa, apoi lasam vasul la foc mediu pana cand toate legumele sunt bine patrunse.

Adaugam pasta de rosii, usturoiul presat si dupa cateva minute gustam tocana si adaugam condimentele, o potrivim si de sare si mai lasam vasul pe foc 15 minute, timp in care mai gustam tocana si o mai asezonam cu ce consideram ca ii mai trebuie.

Spalam borcanele si le sterilizam in cuptorul incins, pentru 5-6 minute, apoi le umplem cu tocana fierbinte, infiletam imediat capacele si le mai dam la cuptor cu focul aprins pentru 5 minute.

Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana se vor raci definitiv si abia apoi le trecem in camara.

 

TIPS-URI

1

Verdeata se va adauga in timpul servirii, cand incalzim tocana.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de fasole verde pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Merisor 1

11.09.2015, 23:14

Multumesc, dragilor!

- Andreea - 1

14.09.2015, 12:24

Ce buna ... si ce frumoase sunt borcanele

Gicuta 1

14.09.2015, 14:32

O bunatate de tocanita!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Conserva BIO de fasole verde in suc de rosii, pentru iarna