Tocanita din pipote si inimi, in sos de rosii

de vasimur in Mancaruri cu carne, 16 Aug 2020 | 7109 vizualizari

 

Când eram copil, mama mea obișnuia să ne facă tocăniță, în sos de ceapă și usturoi, din măruntaie  (ficat, pipotă, inimă), de fiecare dată când tâia pui, găină, rață sau gâscă. De obicei ne servea tocănița cu piure de cartofi și murături iar eu și sora mea eram încântați, deoarece ne plăcea foarte mult. De data aceasta m-am gândit să fac o variantă de tocăniță, din pipote și inimi de pui, în sos de roșii, pe care nu am mai făcut-o de ceva vreme. O mâncare gustoasă, rapid și ușor de preparat.

 

INGREDIENTE

  • 1 caserolă cu pipote și inimi de pui (cca 500 g)
  • 1-2 cepe de mărime medie
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1-2 roșii (opțional)
  • 500 ml suc de roșii (sau bulion)
  • 1 ardei gras/capia (opțional)
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingură rasă făină albă (opțional)
  • 1 crenguță cimbru uscat (sau proaspăt)
  • apă fierbinte
Portii: 3
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocanita din pipote si inimi, in sos de rosii:

Se curășă și se spală foarte bine pipotele și inimile, se lasă în apă rece cam 15 minute, după care se pun la scurs într-o strecurătoare.

Între timp se curăță ceapa, usturoiul, roșiile și ardeiul și se spală. Se taie ceapa mărunt, la fel și usturoiul, roșiile și ardeiul. 

Se toarnă uleiul într-o tigaie și se încinge. Se pune ceapa la prăjit până ce se înmoaie, moment în care se adaugă usturoiul. Se omogenizează, se pun pipotele și se lasă vreo 5 minute, până ce se albește carnea și lasă puțină zeamă. După aceea se adaugă roșiile, ardeiul și  sucul de roșii și se completează cu apă fierbinte până ce le acoperă. Eu am pus și o crenguță de cimbru uscat. Se pune capacul și se lasă să fiarbă cam 40-45 de minute, la foc mediu spre mic. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul tigăii și verificăm dacă a fiert carnea. Când a scăzut apa, se condimentează cu sare, piper și boia dulce, după gust. În acest moment, dacă doriți ca sosul să fie ceva mai gros, puteți adăuga o lingură rasă de făină, dizolvată în puțină apă rece și mai lăsați să dea câteva clocote (fără să mai puneți capacul, până ce sosul scade la consistența dorită!) după care opriți focul. Dacă doriți, puteți să puneți orice alte ierburi aromate sau condimente și eventual un cățel sau doi de usturoi pisat, dacă vă place un gust mai intens de usturoi.

Pipotele se pot servi cu mămăliguță caldă sau cu pilaf de orez (eventual pilaf cu ciuperci), cu cartofi natur sau piure și cu murături. Puteți presăra deasupra pătrunjel verde tocat mărunt.

Eu am servit tocănița ornată cu pătrunjel verde tocat mărunt, garnitură de cartofi natur și castraveți murați.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Uleiul trebuie să fie bine încins când puneți ceapa la prăjit.

2

Gătiți pipotele de pui la foc mediu spre mic, ca să nu le ardeți.

3

Amestecați periodic, ca să nu se prindă de fundul tigăii.

4

Nu puneți usturoiul odată cu ceapa, deoarece se prăjește mai repede și riscăm să se ardă și să devină amar.

5

Puneți la sfârșit, un cățel sau doi de usturoi pisat, dacă vă place un gust mai intens de usturoi.

6

Serviți pipotele cu mămăliguță caldă sau cu pilaf de orez, cu cartofi natur sau piure și cu murături.

7

Dacă aveți și ficăței, atunci tocănița va fi și mai bună!

8

Presărați deasupra pătrunjel verde tocat mărunt, dacă vă place.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocanita din pipote si inimi, in sos de rosii" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Kefta Mkaouara (Tajine cu chiftele si oua, in sos de rosii)