Tort Bunicul

de _Alina_ in Torturi, 29 Ian 2013 | 1163 vizualizari

 

Un tort care a avut parte de peripetii, iar eu de adrenalina pana a ajuns la destinatar. :))

 

INGREDIENTE

  • Blat 1
  • 4 oua (marimea L)
  • 75 g zahar brut pudra
  • 40 g zahar tos
  • 125 ml ulei
  • 120 g faina de grau
  • 15 g cacao neagra
  • 1 lgt rasa praf de copt
  • un praf de sare
  • Blat 2
  • 4 oua (marimea L)
  • 195 g zahar tos
  • 155 g faina
  • 70 ml ulei
  • 2 lgt esenta de vanilie homemade
  • 1/2 lgt esenta portocale
  • 1 lgt rasa praf de copt
  • Crema:
  • 1 l frisca lichida indulcita
  • 200 g ciocolata alba
  • 110 g dulceata de pere
  • 3 lg cu varf visine din sirop/compot
  • Sirop:
  • 1. 50 ml sirop de tei amestecat cu 200 ml apa plata
  • 2. 50 ml sirop de visine amestecat cu 200 ml apa plata
  • Decor
  • migdale maruntite, migdale intregi si frunze de menta
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Bunicul:

Blat 1/negru:

1. Preincalzim cuptorul la 190°C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Intr-un vas batem albusurile spuma cu praful de sare si cu zaharul tos si brut.

4. In alt vas, turnam uleiul in fir subtire peste galbenusuri si mixam (trebuie sa rezulte o compozitie ca pentru maioneza).

5. Amestecam galbenusurile cu albusurile, cu ajutorul unei spatule.

6. Cacaoa o amestecam cu praful de copt si faina si o incorporam usor in compozitia de la pasul 5.

7. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 22 cm) unsa cu unt, tapetata cu un amestec de faina si cacao. Introducem in cuptor 5 minute la 200°C si inca 30 min la 190°C. Incercati blatul cu o scobitoare, daca iese curata, inseamna ca e copt.

Blat 2/alb:

1. Preincalzim cuptorul la 190°C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Intr-un vas batem albusurile spuma cu praful de sare si cu 120 g de zahar pana cand zaharul se dizolva complet.

4. Galbenusurile, le batem separat cu 75 g zahar pana isi schimba culoarea in galben pai si isi tripleaza volumul. 

5. Turnam uleiul si esentele peste galbenusuri si mixam bine.

6. Incorporam albusurile in galbenusuri cu grija, cu ajutorul unei spatule. 

7. Inglobam faina amestecata cu praful de copt in compozitie, putin cate putin, cu ajutorul spatulei.

8. Punem compozitia intr-o tava cu acelasi diametru ca la blatul 1, unsa cu un si tapetata cu faina si introducem in cuptor, cu aceleasi mentiuni ca la blat 1.

Cremele:

1. Intr-un vas punem 100 ml frisca lichida cu 200 g ciocolata alba. Punem vasul pe baie de aburi si amestecam. Cand s-a topit ciocolata, luam vasul de pe foc si lasam la racorit 4-5 min.

2. Batem restul de frisca pana cand capata volum si consistenta.

3. Din frisca batuta, luam deoparte (ca si volum) 1 cana de 1 l, in care inglobam dulceata de pere.

4. Restul de frisca il incorporam in ciocolata topita, putin cate putin.

5. Luam 6 linguri din compozitia de la pasul 4 si le amestecam cu visinele din sirop/din compot.

Asamblare:

1. Taiem fiecare blat in 2 bucati.

2. Incepem asamblarea cu prima felie de blat alb, o insiropam cu sirop de tei, punem crema de frisca cu dulceata de pere.   

3. Punem apoi o foaie din blatul negru, o ungem cu sirop de visine, punem crema cu visine. 

4. Asezam urmatoarea felie de blat negru, o dam cu sirop de visine, apoi punem crema cu dulceata de pere.  

5. Punem si ultima foaie de blat, alb de data aceasta, il ungem cu sirop de tei. 

6. Imbracam tortul in crema de frisca cu ciocolata si ornam cu migdale maruntite, intregi si cu frunze de menta.

 

TIPS-URI

1

Puteti face cantitati mai mici de sirop, fiindca mie mi-a mai ramas cam 30 ml dintr-unul si 50 din altul.

RETETA IN IMAGINI

Tort Bunicul-0
Tort Bunicul-1
Tort Bunicul-2
Tort Bunicul-3
Tort Bunicul-4
Tort Bunicul-5
Tort Bunicul-6
Tort Bunicul-7
Tort Bunicul-8

COMENTARII (25)

Lau

Lau 1

29.01.2013, 15:51

fain tortul

Zamfira

Zamfira 1

29.01.2013, 18:56

_Alina_

_Alina_ 1

30.01.2013, 09:29

Va multumesc fetelor! &

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!