Tort Cristina

de Ancutsa in Torturi, 24 Iul 2016 | 3394 vizualizari

 

Pentru onomastica surorii mele am pregatit un tort cu blat de cacao, crema de cafea, dulceata de zmeura, decorat cu frisca, gargarite si flori de zahar.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua + 2 albusuri;
  • 200 g unt sau margarina;
  • 5 linguri de zahar;
  • 9-10 linguri de faina;
  • 8 linguri cu lapte;
  • 3 linguri cacao;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri;
  • 350 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri faina;
  • Jumatate de pastaie de vanilie;
  • 100 g unt;
  • O ceasca de cafea;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 lingurita coaja de portocala;
  • 1 lingurita esenta rom;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • dulceata de zmeura dupa gust;
  • 200 ml frisca lichida;
  • Gargarite si floricele de zahar
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Cristina:

Blatul:

Se separa ouale.Se bat la robot untul (sau margarina)  cu zaharul, se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine. Se adauga cacaoa, apoi se toarna laptele in fir subtire, jumatate de cantitate de faina si se amesteca.

Separat, intr-un alt vas, se bat cu mixerul toate albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, apoi se pune cu lingura din spuma de albusuri peste compozitia de mai devreme. Acum se adauga praful de copt si restul de faina si amestecam cu o lingura de jos in sus, pentru a pastra compozitia aerata. Eu am pus in total 10 linguri rase cu faina, astfel incat compozitia sa se pastreze usor lichida, dar in acelasi timp sa o simtiti la mana ca este inchegata. Ca sa va dati seama, uitati-va pe poza. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute.

Siropul:

Se face un sirop din apa cu zahar si coaja de portocala, se lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce dati de pe foc, puneti esenta de rom sau orice arome sau esente doriti.  

Pentru crema: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, amestecand si batand tot timpul cu un tel, apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Acum amestecati cu o lingura de lemn. Se adauga si pastaia de vanilie si se toarna o ceasca de cafea in fir subtire. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase (veti vedea ca “bolboroseste” ca la ciulama), mai amestecam un pic, apoi luam focul. Acum scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine.

Dupa ce s-au racit blatul, crema si siropul, taiem blatul in trei parti si il insiropam.

Decorul:

Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa nu se stranga la frigider, ci atat cat sa ramana moale, matasoasa.  

Se umple tortul cu crema de vanilie, se adauga si dulceata de zmeura din loc in loc, apoi se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu frisca si decoratiuni de zahar. Intr-o cescuta puneti un pic de frisca si amestecati cu un pic de dulceata de zmeura, insa amestecati usor cu o lingurita, nu cu mixerul, ca sa nu se stranga.

Se da la rece inainte de servire.

 

Portii: 12

Timp total: 2 ore

Pofta Buna!

 

 

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/07/tort-cristina.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Cristina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

dantes 1

25.07.2016, 13:42

Delicios!

Gherca Daniela 1

25.07.2016, 23:26

super bun!

Ancutsa 1

26.07.2016, 14:29

Multumesc mult!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Princess Cake