Tort cu crema de cafea

de Miha in Torturi, 26 Aug 2013 | 20920 vizualizari

 

va las tortul asta sa-l aveti pe dimineata, ca eu nu ma pot trezi cu noaptea-n cap sa va dau dulce la cafea :)))))

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua (mici)
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri cacao
  • 2-3 linguri nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 150 g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri lapte
  • 200 g unt
  • 2 linguri cafea solubila
  • 100 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru sirop:
  • 50 g zahar
  • ~100 ml apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de cafea:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga apoi zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom se toarna peste bezea si se amesteca usor. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, nuca macinata si cacaoa, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 30-35 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si trece testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Cafeaua se dizolva in putina apa calda. Untul se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei.

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Incorporam laptele apoi punem la fiert la baine marie pana crema se infierbanta bine si nu se mai simt cristale de zahar. Se da deoparte, sa lasa sa se raceasca, apoi se mixeaza bine impreuna cu untul moale. Se adauga cafeaua si se omogenizeaza.

Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul vanilat pana devine ferma, apoi se incorporeaza in crema de unt.

Sirop:

Zaharul se caramelizeaza, apoi se “stinge” cu apa rece. Se lasa deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.

Blatul bine racit se taie in 3 parti si se insiropeaza. Se repartizeaza crema intre blaturi si se orneaza dupa preferinta.

Se da la rece pentru cateva ore.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Crema este destul de multa pentru acest tort, jumatate din ea am folosit la ornat. Daca faceti un blat mic faceti doar o jumatate de portie sau faceti un blat mai mare, de cca 24 cm diametru.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de cafea" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

MotanLaOale

1149 puncte

oanapl

1031 puncte

mirela0911

1000 puncte

Ela68

1000 puncte

Retete_gustoase

450 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu mousse de ciocolata si jeleu de cafea