Tort cu lamaie si bezea

de La Ancuta in Torturi, 14 Feb 2012 | 4598 vizualizari

 

12 februarie este o zi foarte importanta: e ziua tatalui meu. Nu puteam sa nu il sarbatorim asa cum se cuvine, adica cu un tort cu lamaie, ca tot e preferatul lui :). Imi doresc sa-i pot face torturi multi ani de acum inainte.
La multi ani sanatosi tata!!!
Si pentru ca tot este Valentine's Day (chiar daca noi nu sarbatorim) va doresc sa va iubiti mult!

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 100 g faina
  • 150 g zahar
  • 50 g amidon
  • vanilie
  • Mousse de lamaie:
  • 2 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri amidon
  • 350 ml lapte
  • 60 ml suc de lamaie
  • 10 g gelatina
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • Lemon curd:
  • 150 g zahar
  • 75 g unt
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • 2 oua
  • Bezea:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar pudra
  • putina zeama de lamaie
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu lamaie si bezea:

Incepem sa pregatim bezeaua. Batem albusurile spuma cu cu un praf de sare. Adaugam apoi treptat zaharul si mixam pana devine spuma lucioasa si face "tzepi". Adaugam si zeama de lamaie si mai mixam putin.


Pe o hartie de copt desenam un cerc cu diametrul tortului. Intindem bezeaua in interiorul cercului si facem "valuri" cu ajutorul unei linguri. Dam bezeaua la cuptor, la foc mic, cu usa cuptorului intredeschisa. Lasam pana se usuca (~1 ora si jumatate). Aveti grija sa nu se arda, caci la mine era aproape :"> . Scoatem bezeaua din cuptor si o lasam sa se raceasca.


Ne ocupam apoi de blat: Batem albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma. Adaugam apoi treptat jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana devine spuma lucioasa. Separat mixam galbenusurile cu restul de zahar, pana se albesc. Adaugam apoi vanilia. Amestecam faina cu amidonul si le adaugam peste galbenusuri. Adaugam si spuma si amestecam usor, cu miscari de jos in sus, pana se omogenizeaza.


Impartim aluatul in trei parti egale si coacem trei foi, in tava rotunda (26 cm), tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana cand incep marginile sa se rumeneasca (10-15 min). Scoatem foile pe un gratar si le lasam sa se raceasca, fara a le suprapune.


Mousse de lamaie: Mixam ouale pana isi dubleaza volumul. Amidonul il amestecam cu zaharul apoi il adaugam peste oua, mixand ca sa nu ramana cocoloase. Punem laptele pe foc si il lasam sa dea un clocot apoi il turnam incet peste compozitia de oua. Mutam totul inapoi in vasul in care a fiert laptele si punem pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Luam de pe foc si lasam sa se racoreasca.


Hidratam gelatina in sucul de lamaie iar apoi o odaugam in budinca calda. Amestecam pana se dizolva iar apoi lasam sa se raceasca. Mixam bine frisca si o adaugam peste budinca racita, amestecand usor pana se omogenizeaza.


Lemon curd: Punem pe foc mic sucul de lamaie, coaja rasa si zaharul si lasam sa dea un clocot. Batem usor ouale iar apoi turnam incet peste ele sucul fierbinte, amestecand continuu. Punem compozitia pe foc mic si amestecam pana se ingroasa. Dam deoparte si adaugam untul. Amestecam pana se omogenizeaza iar apoi lasam sa se raceasca.


Pe un platou asezam un blat iar in jurul lui montam inelul pentru tort. Lemon curdul il impartim in trei parti egale. Cu o parte ungem blatul iar apoi ungem cu jumatate din mousse-ul de lamaie. Acoperim cu al doilea blat pe care il ungem cu lemon curd. Punem si restul de crema si nivelam. Acoperim apoi cu ultimul blat pe care il ungem cu lemon curd. Deasupra asezam blatul de bezea si dam la frigider.


Dupa ce a stat la frigider desfacem inelul de tort si imbracam marginea tortului cu frisca batuta.


Pudram bezeaua cu zahar pudra si putem servi.


Sursa

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu lamaie si bezea" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (35)

La Ancuta 1

14.02.2012, 23:10

Multumesc Mirela.

Angelina_Elena 1

14.02.2012, 23:13

La Multi Ani tatalui tau!!!multa sanatate,fericire si sa va bucurati impreuna de cat mai multe aniversari!!! tortul este divin!

La Ancuta 1

15.02.2012, 10:26

Multumesc mult Daria

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Valurile Dunarii (Donauwellen)
  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort cu bezea de nuca,pandispan si crema de vanilie