Tort de cafea

de Tuxedo in Torturi, 22 Dec 2013 | 8425 vizualizari

 

Tortul acesta l-am facut ad hoc as putea spune, din cauza mamei care avea o mare pofta de tort dar musai cu o crema de cafea, asa ca m-am pus pe copt si cremuit si a iesit un tort extraordinar de racoros cu o usoara aroma de cafea si cu blat de cacao. Vi-l recomand cu toata inima, se va manca cat ai clipi!

 

INGREDIENTE

  • diametrul tortului va avea 22 cm
  • Blat pandispan:
  • 6 oua mari
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • un praf de sare
  • Crema:
  • 400 ml frisca lichida
  • 2 -3 lingurite nes (depinde de cat de aromat il vrei) dizolvat in 50 ml apa calduta
  • 200 gr ciocolata alba
  • 15 gr gelatina
  • Sirop:
  • 400 ml apa
  • 1 lingurita esenta de rom sau vanilie
  • 200 gr zahar
  • Pentru ornat:
  • ciocolata rasa
  • 300 ml frisca
  • 1 lingura zahar
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de cafea:

Mod de preparare:


Blatul:


Se separa albusurile de galbenusuri.


Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare apoi se adauga zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare aditie, pana zaharul va fi dizolvat complet.


Adaugam galbenusurile pe rand si mixam pana la incorporare.


Faina se amesteca cu cacaoa si se cern, apoi se adauga in compozitie treptat, amestecand cu un tel in forma de para, cu miscari de jos in sus.


Tapetam o forma de tort cu hartie de copt si coacem blatul la o temperatura de 175ºC timp de 20 – 25 min. Cuptorul nu se deschide decat dupa trecerea celor 20 de minute si se face testul cu scobitoarea.


Se scoate blatul din forma si se lasa la racit pe un gratar pana pregatim siropul si crema.


Siropul:


Se fierbe apa cu zaharul timp de 10 minute. Cand s-a racit siropul, adaugam esenta de rom sau vanilie.


Crema:


Punem gelatina la inmuiat intr-o cana cu apa pentru aprox. 10 minute. Apa trebuie sa o acopere cu 2 degete. Dupa hidratatre, o incalzim pe baie de abur sau o topim 30 de secunde la microunde.


Punem frisca la incalzit intr-o craticioara cu fund dublu.


Cand este aproape de punctul de fierbere, punem nesul (dizolvat in 50 ml apa calduta) si ciocolata alba si tragem craticiaoara de pe foc, amestecand bine pana cand ciocolata s-a topit.Acum este momentul sa incorporam gelatina hidratata si topita


Mixam bine apoi o lasam sa se raceasca pana cand insiropam blaturile.


Crema nu trebuie pusa la frigider deoarece se va inchega foarte repede din cauza gelatinei!


Asamblare tort:


Taiem blatul in 3 si il insiropam din belsug cu siropul racit. Lasam blaturile 5 minute sa absoarba tot siropul apoi putem monta tortul.


Asezam primul blat intr-un inel detasabil pentru torturi, punem un strat de crema (crema trebuie sa fie lichida), apoi dam tortul la frigider pentru o ora ca sa se inchege bine crema. Altfel nu putem sa punem cel de-al doilea blat.


Scoatem tortul din frigider si punem si cel de-al doilea blat peste care punem si restul de crema. Mie mi s-a intarit partial crema cat a stat in asteptare pe masa asa ca am putut sa pun si ultimul blat deasupra.


Daca crema este inca foarte moale (adica va curge), recomand sa refrigerati tortul inca o ora. Tortul acesta nu trebuie sa dea batai de cap, sincer, se face extraordinar de usor!


Cand tortul s-a inchegat bine, adica dupa vreo 5 ore, il ornam cu frisca si ciocolata rasa.


Frisca se bate cu mixeul la treapta mica pentru 2 minute, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana cand se intareste bat.


Pofta buna! este foarte racoritor, este genul de desert care nu este exagerat de dulce si care se va manca cat ai clipi

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de cafea" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 10 %
389.99 lei
349.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (23)

diaconta 1

26.12.2013, 23:26

Karlitosro 1

05.01.2014, 20:36

Am o intrebare, la blat nu se foloseste si praf de copt sau bicarbonat ceva? Multumesc!
Arata superb si o sa incerc reteta cat de curand. Felicitari!

Tuxedo 1

06.01.2014, 02:46

Draga Karlitosro, acest blat este un blat clasic de pandispan, la care nu se foloseste niciodata praf de copt sau bicarbonat, pentru ca este un blat foarte pufos, cu cat bati mai mult ouale, albusurile in special, cu atat va iesi mai pufos, adica nu va avea nevoie de nici un agent de crestere! ! Succes si sa-mi spui cum a iesit!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

MotanLaOale

13110 puncte

RODIMUR

12670 puncte

Camelya

11120 puncte

Rocsi

6270 puncte

Oana

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Tort cu cafea, mure si sos de vin rosu