Tort din rulada cu capsuni

de merisor in Torturi, 4 Mar 2013 | 4613 vizualizari

 

Am vrut initial sa fac doar o rulada cu ceva crema si capsuni, apoi dupa ce am facut-o mi-am dat seama ca pofticiosii mei o vor devora imediat si mi-a venit ideea s-o transform in tort.
Facand si niste salate cu maioneaza mi-au ramas doua albusuri pe care le-am pus la rulada, justific asta pentru a nu va intreba de ce sunt cantitatile asa disproportionate.

 

INGREDIENTE

Pentru rulada:

  • 8 albusuri
  • 4 galbenusuri
  • 8 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa minerala
  • 8 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • coaja rasa si esenta de lamiae
  • sare

Pentru umplut:

  • un borcan de 350 gr gem de capsuni
  • capsunile strecurate de la 350 gr dulceata

Crema nr 1:

  • 350 ml frisca lichida
  • siropul de la 350 gr dulceata de capsuni

Crema nr 2:

  • 1 plic budinca cu gust de ciocolata amaruie
  • 2 linguri faina
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 750 ml lapte
  • 150 ml frisca lichida.
  • sare

12 piscoturi

Sirop pentru piscoturi din:

  • 250 ml apa
  • esenta de lamiae
  • 3 linguri zahar
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort din rulada cu capsuni:

Pentru rulada batem albusurile bine cu putina sare folosind telul, iar cand spuma devine mai tare incepem si punem treptat zaharul si apa minerala.


Continuam cu galbenusurile pe care le amestecam incet in albusuri fara a mai bate, doar amestecam, apoi adaugam uleiul, esenta si coaja de lamiae si in final, treptat, faina amestecata cu praful de copt.


Tapetam tava cu hartie de copt, eu am folosit o tava de 36/40 cm, rasturnam compozitia in ea si coacem la 180 grade pentru 35 minute, dar nu uitam nici de testul cu scobitoarea.


Umezim un prosop de bucatarie, il intindem pe masa, rasturnam peste el blatul copt si rulam imediat impreuna cu prosopul.


Lasam asa pana se raceste dupa care intindem peste blat gemul de capsuni, iar pe una din margini asezam capsunile scurse din dulceata. Eu intai am incazit dulceata pe baie de aburi ca sa pot scurge bine fructele.


Rulam incepand cu capatul pe care am asezat capsunile, astfel acestea vor aparea frumos la mijlocul ruladei.


Taiem rulada in felii de aproximativ 1,5 - 2 cm latime cu care captusim peretii unei tavi de cozonac in care am asezat intai o folie.


Mie mi-ai iesit 25 bucati din care am asezat 16 pe langa peretii tavii, iar restul le-am asezat printre creme sub forma de blat.


Crema nr 1:


Batem frisca lichida cu mixerul, iar cand aproape s-a intarit incepem sa picuram siropul de la dulceata si batem in continuare. Ne oprim cand consistenta rezultata este asa cum o dorim.


Crema nr 2:


Punem intr-un vas praful de budinca, cele doua galbenusuri, zaharul, sarea si faina, adaugam putin lapte rece si omogenizam.


Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam peste compozitia din vas, omogenizam si punem la foc moale mestecand continuu pana se ingroase, apoi ridicam de pe foc, acoperim cu o folie si dam la rece.


Batem frisca lichida cu mixerul si o incorporam in budinca racita.


Pentru sirop, amestecam toate ingredientele si fierbem pana la topirea zaharului, apoi lasam la racit.


Asamblare: in tava captusita cu rulada, punem jumatate din crema cu budinca, asezam un rand de bucati din rulada, punem crema cu frisca, alt rand de rulada si restul de crema cu budinca.


Insiropam piscoturile pe o parte si pe alta si le asezam peste ultimul strat de crema.


Dam la rece pentru o ora dupa care rasturnam pe platou si putem portiona.


Eu am taiat in forma de triunghi, astfel ca la o felie de tort sa intre bucatile de rulada intregi, cele de pe margini.


Deasupra am ornat cu putina frisca.


Este un deliciu dulce amarui.

 

TIPS-URI

1

La crema de budinca se poate pune unt in loc de frisca.

2

Blatul de la rulada poate fi insiropat putin pentru a se taia frumos in timpul portionarii tortului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort din rulada cu capsuni" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (51)

Xandrinne 1

22.08.2013, 12:32

Krystyan Trendy 1

01.12.2013, 12:40

delicios tort

babi5 1

17.12.2014, 19:28

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata