Tort Napoleon

de diaconta in Torturi, 8 Feb 2015 | 16901 vizualizari

 

Nu am reuşit să elucidez originile acestei prăjituri,care de cele mai multe ori a fost transformată în tort,mai ales că are un aer atât de festiv.Cert este că a fost preferata împaratului Napoleon.Nici nu prea cred să existe persoane cărora să nu le placă, o combinaţie delicioasă de muuuuulte foi crocante (douasprezece la număr) îmbinate între ele cu o cremă fină ş aromată cu vanilie.
Chiar dacă se aseamănă foarte mult cu Cremşnitul,parcă este mai gustoasă având în vedere că sunt mai multe foi la aceeaşi cantitate de cremă.
Chiar şi pentru Cremşnit eu am găsit o variantă mult îmbunătăţită http://bucatevorbesiarome.blogspot.ro/2014/05/tort-cremsnit-editie-revizuita-si.html şi l-am făcut tot sub formă de tort.
Tortul Napoleon este o reţetă care la prima vedere pare greu de pregătit,dar sa stiţi că nu este deloc aşa.Se pregăteşte chiar foarte uşor şi cu puţine ingrediente.
Mai multa răbdare trebuie să avem cât sta la frigider până să-l putem tăia.
Citind lista de ingrediente, am zis că o prăjitură cu 550 g unt,nu poate fi o „bombă calorică” ,totuşi având în vedere că cea mai mare parte este folosita la foi,parcă nu e chiar aşa.
Si apoi,chiar merită încercată măcar odată.
Cred că a durat mai mult să redactez reţeta decât timpul de preparare.

 

INGREDIENTE

Ingrediente foi:

  • 400 g unt 65% grasime
  • 800 g faina
  • 2 oua
  • 3 linguri brandy/coniac (în reţeta originala este vodka)
  • O lingura oţet
  • 150 ml apa rece
  • 1 lingurita sare

Ingrediente crema:

  • 7 galbenusuri de ou
  • 1250 ml lapte
  • 200 g zahar (puteti sa puneti mai mult,eu nu am vrut sa fie prea dulce)
  • 100 g amidon alimentar
  • 150 g unt 82 % grasime
  • O pastaie de vanilie
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Napoleon:

Mai întâi am pregatit aluatul pentru foi,iar pâna ce acesta a stat la frigider,am pregatit crema.

Ouale le-am batut cu un praf de sare,am adaugat coniacul,oţetul si apa rece si am lasat amestecul deoparte.

Am pus faina într-un vas si untul rece taiat cubulete.Am framântat pâna ce amestecul a devenit „nisipos”.

Se poate folosi si robotul pentru aceasta operatiune.

Am pus apoi amestecul lichid peste faina,am amestecat pâna au început sa se lege,am rasturnat  compozitia pe masa înfainata si am framântat pâna am obtinut  un aluat pe care l-am putut modela într-un baton.

Mare atentie: nu trebuie framântat prea mult prea mult,altfel untul se va topi si rezultatul nu va fi cel asteptat.

Am taiat batonul în 12 parti egale  din care am format bile.Le-am acoperit cu o folie si le-am lasat la frigider pentru o ora.

Intre timp am pregatit crema.

Am mixat galbenusurile cu zaharul si am adaugat treptat cam 100 ml lapte rece.Aceasta va ajuta zaharul sa se dizolve.

Am pus apoi si amidonul.

Am scos semintele din pastaia de vanilie si le-am pus în restul laptelui.Apoi l-am pus la fiert.Am pus si pastaia de vanilie,pe care ulterior am scos-o.

Când laptele s-a înfierbântat am turnat  treptat cam jumatate  din el peste amestecul de oua.

Când restul laptelui a început sa fiarba,am pus compozitia de oua si am amestecat rapid cu un tel pâna când amestecul s-a îngrosat.

Am luat vasul de pe foc si în compozitia fierbinte ,am adaugat untul cubulete,amestecând cu telul pâna când acesta s-a topit.

Am lasat sa se racoreasca putin,apoi am pus o folie direct pe crema pentru ca sa nu se faca pojghita.

Am lasat crema la frigider sa se raceasca complet.

 Nota:  Veti avea nevoie de un vas destul de mare pentru crema deoarece este o cantitate destul de mare.

 Am scos aluatul pentru foi de la frigider.

Eu am scos câte doua bucati,ca sa nu stea prea mult la caldura.

Am încins cuptorul la 220 de grade.

Foile le-am copt în tava mare a aragazului si m-am folosit de doua hârtii de copt pentru a le manevra mai usor.Pâna când o foaie era la cuptor,am întins o alta foaie pe cea de-a doua hârtie,schimbând foile în tava cu tot cu hârtie.

Din fiecare bila de aluat am  întins o foaie rotunda ceva mai mare de 26 cm.

Am pus foaia pe hârtia de copt si apoi în tava.

Cu ajutorul fundului de la o tava cu pereti detasabili de 26 cm(tava pe care o vom folosi si la asamblat),am decupat un cerc cu acest diametru.

Marginile care ramân le coacem împreuna cu foaia si le vom folosi la ornat tortul.

Am  scos fundul cu care am decupat si am pus tava în cuptor si am copt-o cam 6-7 minute,pâna s-a rumenit  putin deasupra.

Intre timp am întins alta foaie pe cea de-a doua hârtie de copt.

Am scos foaia din cuptor si am asezat-o pe un platou,iar marginile într-un bol.

Atentie!!!!

Foile trebuie manevrate cu grija pentru ca sunt foarte fragile si se rup usor.

Am procedat la fel cu toate cele 12 foi.

Când atât crema cât si foile s-au racit,am asamblat tortul.

Pe platoul am pus inelul detasabil al formei de tort.Aceasta mai mult ca foile sa nu alunece,crema fiind putina nu are cum sa curga.

Am asezat câte o foaie si am uns-o cu crema într-un strat subtire,mai putin ultima foaie.

Atentie!!!!

Trebuie sa va ramana crema si pentru exteriorul tortului.

Mie mi-a ramas cam putina.

 

Apasam usor fiecare foaie când o asezam.

Nu va faceti probleme, foile se vor mai aseza dupa ce se înmoaie.

Peste ultima foaie am asezat o farfurie întoarsa si am presat usor,apoi am lasat la frigider pâna a doua zi.

A doua zi,am scos tortul de la frigider,am pus crema în exterior si am ornat cu resturile de la foi ,pe care le-am sfarâmat.

Daca doriti puteti sa le amestecati cu putin zahar,eu am preferat sa le las asa.

Se mai lasa  la frigider 2-3 ore,apoi se poate taia.

Cam asta este tot.

Simplu şi bun.

 

S-aveţi poftă dacă-l încercaţi!!!!!

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Napoleon" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (65)

Krystyan Trendy 1

10.05.2015, 00:59

Delicios!

Aurelia 07_07 1

03.02.2016, 10:08

O bunatate de tort!

mihaelar63 1

31.07.2018, 17:20

De aici am mai servit Nu este o problema , mai pot

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
TORTUL " NAPOLEON "