Trigoane cu gem de caise

de merisor in Dulciuri, 22 Ian 2016 | 1432 vizualizari

 

Am intrat in bucatarie cu gand sa fac niste cornuri, dar pe parcurs le-am transformat in aceste minunate trigoane, care pur si simplu se topesc in gura.
Am realizat un aluat foarte sfaramicios, cu osanza, apoi l-am uns de cateva ori cu gem acrisor de caise si a rezultat ceva bun de tot.
Nu au iesit chiar estetice, pentru ca aluatul  se mai rupe pe alocuri in timpul tratamentului termic, dar au fost tare, tare bune.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 150 g osanza topita si solidificata
  • 150 ml ulei
  • 150 g zahar
  • 300 g iaurt Pilos
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf sare
  • 2 plicuri garant pentru aluaturi dospite
  • 950 g faina
  • Pentru umplutura:
  • 400 g gem de caise
  • 1 lingurita esenta de migdale
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus de ou
  • 1/4 lingurita lapte
  • un praf sare
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Trigoane cu gem de caise:

Se freaca ouale cu zaharul, apoi se amesteca cu osanza si ulei, se adauga iaurtul, coaja rasa de lamaie, putina sare si se incorporeaza treptat faina, pe care o amestecam cu garantul pentru aluaturi dospite.


Framantam bine un aluat sfaramicios, pe care il acoperim cu o folie si il dam la frigider cel putin 30 de minute.


Adaugam faina in aluat pana cand devine compact si nu se mai lipeste de maini.


Mie mi-au intrat 950 g faina, cantarite cu o cana gradata, dar sa aveti pregatit 1 kg de faina.


Acum depinde si de faina si de restul ingredientelor folosite, eu am folosit faina si oua de tara.


Sa va spun drept, mie niciodata nu mi-a intrat la aluaturi faina atat cat am citit intr-o reteta.


Fie mi-a intrat mai putin, fie mai mult, dar cantitatea trebuie aproximata, ca sa stim de la cat plecam.


Dupa ce aluatul se odihneste la frigider, il impartim in doua.


O parte o lasam tot la frigider pana o lucram, iar cealalta parte o intindem pe masa de lucru usor infainata, intr-o foaie subtire si o taiem in patrate sau dreptunghiuri, ca doar nu stam sa masuram.


Ungem fiecare dreptunghi cu cate o lingura de gem pe care l-am amestecat cu esenta de migdale, apoi pliem aluatul in forma de triunghi.


Tragem usor de colturi ca sa iasa cat de cat uniform, presam usor aluatul si il ungem din nou cu cate 1/2 lingura de gem.


Pliem din nou colturile libere, unul peste celalat, ungem din nou cu putin gem si le mai pliem odata.


Deci in total le impachetam de trei ori si vom avea astfel niste trigoane in straturi.


Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenus de ou diluat cu putin lapte si presarat cu sare si le coacem la 180 de grade, pentru 35 de minute.


Procedam la fel si cu restul aluatului.


Daca trigoanele incap in tava toate, este bine ca pe primele realizate, sa le dam la frigider pana le lucram si pe celelalte din a doua foaie de aluat.


Facem asta pentru ca este un aluat sfaramicios, care va creste neuniform, comparativ cu cornurile obisnuite cu unt in compozitie sau ulei.


Osanza are rolul de a fragezi aluaturile, iar acestea sunt foarte sfaramicioase, nisipoase cum se zice in popor.


Mie imi plac in mod deosebit aluaturile cu osanza si sunt sigura ca sunt mult mai sanatoase decat cele cu unt, care nu stim ce contine, ca in ziua de azi nimic nu e ce pare...si tot asa.


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Daca nu se doreste a se folosi osanza, aceasta se poate inlocui cu unt gras.

2

Cand se lucreaza cu faina, se amesteca jumatate din cantitatea ei cu garantul pentru aluaturi dospite.

3

Acest garant pentru aluaturi dospite se poate inlocui cu praf de copt si putin bicarbonat, mie imi place sa le combin, pentru ca actioneaza diferit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Trigoane cu gem de caise" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (40)

T I M E A 1

23.01.2016, 14:24

Vai cat de mult imi plac! Daca un tort sau o prajitura refuz de mulre ori, nu refuz in schimb niciodata asa ceva

RuxyRux 1

25.01.2016, 22:20

Ce combinatie

Lina24 1

27.01.2016, 11:58

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura cu gutui
  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

RETETA RECOMANDATA
Clatite cu branza si vanilie la cuptor