Caisele sunt un "must" al sezonului - Sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 6 Iul 2015, 10:40

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre caise si despre beneficiile consumului de caise asupra sanatatii.  

Pentru ca e plina vara, culoarea preferata este galbenul-portocaliu, de aceea caisele sunt un ‘must’ al sezonului: tonice si remineralizante.

Din punct de vedere caloric, 100g caise proaspete aduc 48kcal, in principal din zaharuri, ceea ce le confera proprietati energizante. Dintre minerale, sunt bogate in potasiu, fier, zinc, calciu, iar principalele vitamine sunt vitamina C si vitamina A.

Foarte important este continutul in fibre, atat insolubile (cu rol in tranzitul intestinal), cat si fibre solubile, care cresc satietatea si pot scadea nivelul de colesterol plasmatic.

Caisele, ca majoritatea fructelor, abunda in fitonutrienti, cu rol antioxidant sau anticancerigen: betacaroten, luteina, zeaxantina. Multitudinea de antioxidanti, fibrele si electrolitii - in special potasiul, protejeaza inima si intreg sistemul cardio-vascular.

Fructele uscate pe care le avem la dispozitie tot timpul anului sunt o gustare plina de energie, potrivita sportivilor sau persoanelor astenice. Sunt mai bogate in zahar decat cele proaspete, dar si in vitamina A, potasiu si fier.

Atentie, datorita continutului in sulfiti, folositi pentru conservare, pot provoca reactii alergice la persoanele sensibile!

Semintele dulci pot fi consumate, fiind asemanatoare cu migdalele, in schimb, cele amare, pot fi toxice, datorita continutului in amigdalina.

Daca aveti intrebari despre caise pentru doamna dr. Mihaela Gologa, lasati-le intr-un comentariu si dumneaei va va raspunde?

Sursa foto: humanelivingnet.netdiscoveryeye.org

Comentarii (2)

06.07.2015, 11:10

tare bune!

06.07.2015, 17:55

Imi plac la nebunie, dar doar din gradina, nu din piata

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola