Cetatea si Hanul Dezna

Postat de Bucataras in Bucataras hai hui pe 19 Mai 2009, 22:40

Dezna, veche asezare de la poalele muntilor Codru Moma, a carui trecut este incert pana in sec XVIII. Domeniul a fost detailat abia in 1579, vreme cand se trecea pe aici spre apele binefacatoare de la Moneasa. Din 1597 domeniul Deznei trece prin mai multe maini, pana in 1891, cand este cumparat de familia Wencheim. Acesta deschide mine de fier, construieste topitorii de fier inclusiv o linie ferata ingusta Sebis – Dezna – Moneasa.
Cetatea Deznei, ridicata probabil pe la sfarsitul secolului al Xiii – lea, a fost cetate regala din 1317, prima mentiune sigura fiind din 1318 cand a fost donata familiei Losonczi. Din 1565 apartine lui Ioan de Sigismund, devenind cetate de hotar.

Citiva "bucatarasi hai hui" au pornit in cautarea unei altfel de duminici. Au batut drumul spre cetatea Deznei, s-au visat printi si printese, si cind au istovit au poposit  la han sa se infrupte din bunatatile pescaresti.

Hanul Dezna e pitoresc, agatat cu mina intr-un decor verde. Hangita, vesela ca-i trec clientii pragul, s-a intrecut in servire ... Borsul de peste, icrele sau pastravul la tigaie s-au terminat insa la fel de repede cum au sosit. Chiar si crapul, care avea mai bine de un kilogram a fost infulecat cu nesatz.

Iata locul faptei:

Lan de maci

Cetatea

Hanul

Ciorba de peste: 8,5 lei

Crap cu mamaliguta, cartofi natur si mujdei de usturoi: 6 ron .... 100 gr / Animalutul din farfurie a avut peste un kil'

Icre zimbitoare: 6 ron ... 100 gr

Pastrav la tigaie: 7 lei ... 100 gr

Pisicile aristocrate :D

Pe drum mai pot fi vizitate cetatile Soimos si Siria precum si manastirea franciscana Sfanta Maria Radna

Comentarii (18)

ela

ela
10.05.2010, 22:57

stia mircea ca urasc pisicile

25.05.2010, 21:28

de unde sa stiu ela ? ... mi-a zis tu vreodata ce-ti sta pe suflet ? ps : comentariul acesta e un pamflet si trebuie luat ca atare

10.12.2010, 19:46

Ah ce bine arata, imi ploua-n gura iar fotografiile sunt superbe

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!