Cum sa combinam corect alimentele

Postat de Corinuta in Alimente pe 27 Iul 2010, 17:46

 Ma pasioneaza acest subiect de ceva vreme pentru ca am observat pe propria piele cum se comporta organismul meu cand mananc anumite alimente, ca uneori sufar de stres digestiv (arsuri, reflux, crampe, gaze) si ca in timp organismul se si imbolnaveste. 

Am incercat sa disociez alimentele si am vazut ca ma simt mai bine si am mai multa energie cand consum la o masa numai fructe, lactate sau numai legume, dar nu pot trai numai cu atat.

Citind mai multe despre toate acestea am constatat ca noi mancam destul de prost facand multe asocieri nepermise gen: carne cu cartofi, peste cu orez, pui cu paste, oua cu paine, branza cu paine,cereale cu lapte.

Animalele nu fac combinatii alimentare incorecte, mancand doar un singur fel de mancare odata: carnivorele mananca numai carne, ierbivorele doar verdeata, frugivorele doar fructe etc. Nici un animal nu alege varietatea de alimente pe care noi oamenii o consideram o masa conventionala. De fapt, suntem singura specie de pe pamant care, dupa ce a mancat, trebuie sa ia medicamente pentru a misca mancarea prin tubul digestiv.Mancarea care sta in stomac se altereaza, iar substantele nutritive se pierd. Si totul cu o enorma cheltuiala de energie.

Daca mancam diverse alimente incompatibile, corpul nostru nu este capabil sa ofere atentie fiecarui tip de aliment si astfel digerarea fiecaruia in parte este scurtata. Asemanarea cu un calculator ar fi urmatoarea: vreti ca un calculator sa indeplineasca o anume sarcina, dar deodata ati supraincarcat sistemul cu o multime de comenzi si astfel el se blocheaza si se inchide. 

Iata cateva reguli utile pe care le-am gasit:

  • Daca mancam carne, avem voie sa o mancam cu salata, si nu cu cartofi, orez, macaroane, branza, paine.
  • Putem sa combinam carnea cu : fasole verde, rosii, spanac, vinete, telina, conopida, dovlecei.Vegetalele se digera in orice fel de sucuri, acide sau alcaline.
  • Daca gatim vegetale pentru a le manca langa o friptura la gratar, ar fi bine sa facem si o salata de cruditati.
  • Putem manca alimente gatite bogate in amidon (cartofi, orez, fasole verde, paste, vinete, usturoi), dar trebuie sa mancam si o salata de cruditati.
  • Uneori, natura a amestecat ea singura proteinele. Este cazul fasolei. Organismul nostru este incapabil sa digere bine acest amestec (de acea baloneaza) prin modificarea combinatiei sucurilor digestive.
  • Putem combina doua proteine de acelasi fel : carne de orice fel, produse lactate diferite, dar nu doua proteine diferite, ca de exemplu: oua cu lactate, carne cu oua.
  • Combinarea amidonoaselor intre ele se poate face pentru ca ele nu se descompun atat de greu ca proteinele si nu apare fenomenul de fermentatie de exemplu : putem combina cartofi cu crutoane, fasole cu orez, cartofi cu fasole, fasole cu paine. Cel mai bine ar fi sa nu le combinam, dar daca o facem totusi, nu ne vom deranja stomacul.
  • Desertul la finalul mesei este cea mai mare greseala. Nu va putea fi digerat dupa doza sanatoasa de carbohidrati si proteine ingerata, si se va transforma in alcool fermentat, otet si acizi acetici.
  • Fructele trebuie consumate ca o masa separata, cu 30-60 minute inainte de masa obisnuita sau dupa.
  • Combinatia de cafea cu lapte e destul de intolerabila pentru stomac, la fel ca si cafeaua bauta dupa masa.

Tranzitul normal in organism:

  • Apa, 0-15 min.
  • Sucul, 15-30 min.
  • Fructele, 30-60 min.
  • Cele mai multe vegetale, 1-2 h
  • Granele si fasolea, 1-2 h
  • Vegetale dense in proteine(fasolea), 2-3 h
  • Carne si peste, 3-4h sau mai mult
  • Vietati marine cu carapace, de la 8 ore in sus

Acum, daca veti merge la un nutritionist o sa va spuna exact ce sa mancati si la ce ore, dar cine are taria si disciplina necesare pentru a urma un asemenea program? Daca am putea pune in practica macar cateva din regulile de mai sus cred ca ne-am simti mai bine si am fi mai sanatosi.

 

 

Comentarii (7)

28.07.2010, 11:34

Ma bucur ca am nimerit bine, multumesc. @ Ela nu e un regim, e mai mult ptr sanatatea noastra...un mod de viata

29.07.2010, 12:33

Felicitari,Corina33,eu ,impreuna cu sotul meu am intrat de un an si jum in acest stil nou de alimentatie si avem rezultate,slabind 7 respectiv 8 kg,asociind alimentele asa cum le ai scris...si eu m am informat f mult si am reusit...dar am asociat miscarea cu alimentatia noua,fara de care nu se slabeste..si vom continua asa pt ca e f sanatos.

03.02.2013, 00:30

bun articol! felicitari!si eu mi-am schimbat mentalitatea, dar nu pt. ca am nevoie sa slabesc, sau pt. ca-mi doresc o dieta..ci pur si simplu. pt. ca mi-am dorit alt mod de viata!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!