Care sunt beneficiile untului ghee si cum il putem face acasa

Postat de Adinuta in Alimente pe 5 Dec 2011, 18:50

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza
Care sunt beneficiile untului ghee si cum il putem face acasa

Pentru unii este cunoscut ca unt clarificat, pentru altii este elixirul aurii al vindecarii – ghee este un ingredient cheie in bucataria Indiana si Ayurvedica si este apreciat pentru versalitate, gust bun si alte beneficii pentru sanatate. Este derivat din unt printr-un proces de eliminare a laptelui solid pana cand devine usor de digerat, o alternativa sanatoasa la unt sau ulei si poate fi folosit la gatit sau ca ingredient pentru mai multa aroma si bogatie de gust unor anumite mancaruri.

Beneficii pentru gatit

-    Este un ulei excelent pentru gatit – pentru ca untul ghee nu incepe sa se arda decat la 190 grade Celsius, este ideal pentru a fi folosit la prajeli. Structura sa chimica este mai stabila decat cea a altor uleiuri atunci cand sunt incalzite.

-    Se pastreaza bine – datorita cantitatii reduse de umezeala, untul ghee poate rezista saptamani intregi in afara frigiderului. Poate rezista pana la 6 luni in frigider sau un an in congelator. Secretul longevitatii sale: pastreaza-l intr-un loc racoros, tine-l acoperit si asigura-te ca nu este contaminat de alte substante.

-    Este plin de savoare - datorita gustului deosebit si destul de aromat, nu este nevoie de mult unt ghee pentru a transforma o reteta.

Beneficii asupra sanatatii

-    Usor de digerat – procesul de a scoate particulele solide de lapte din unt elima din el lactoza si colesterolul. Astfel este mai usor de digerat decat untul obisnuit sau uleiurile vegetale.

-    Ant-inflamator – in medicina clasica Ayurveda untul ghee este folosit ca aliment anti-inflamtor, ceea ce il face un produs natural vindecator. Este de asemenea un elixir pentru intinerirea pielii, pentru a ajuta la digestie si a echilibra nivelul hormonal.

-    Flexibilitate – substantele continute de acest unt sunt lubrifiante pentru tesuturile conectoare si fac corpul sa fie mai flexibil.

-    Intareste sistemul imunitar – corpul devine mai rezistent la boli si lupta mai eficient impotriva lor; de asemenea se crede ca este responsabil cu prelungirea vietii.

Desi are un continut ridicat de grasimi, beneficiile pe care le are asupra sanatatii il fac o alternativa buna la unt sau ulei si il poti face chiar tu acasa.

Reteta unt ghee – cam doua cani

1.    Topeste 500 grame unt nesarat intr-o oala cu fund dublu, la foc mediu. Adauga 3-4 cuisoare daca vrei. Acest lucru te va ajuta sa obtii un unt mai clar si ii va da o aroma delicata.

2.    De indata ce untul incepe sa fiarba si sa faca spuma, redu temperatura. Tine untul topit la foc mic pana cand are o culoare aurie si nu mai produce spuma.

3.    Cand nu mai sfaraie, inseamna ca ghee-ul este gata.

4.    Lasa amestecul la racit si strecoara-l printr-un tifon steril. Arunca ce a ramas in tifon, pentru ca este colesterol pur.

Foto: tribe.net

Comentarii (4)

05.12.2011, 23:07

13.06.2012, 15:52

si eu am aflat saptamana asta de untul de Ghee,e in cartea lui dr. Menci, reinvata sa gatesti sanatos (vine cu suplimentul Libertatea pentru femei retete de iunir).........am aflat ca are nivelul de colesterol redus comparativ cu alternativele cunoscute..de atunci l-am folosit cand am gatit supa crema de mazare si gustul e fooarte bun. Va recomand sa il incercati!

15.06.2012, 14:50

Dr. Menci relanseaza, intr-un format mai mic, usor de manuit, cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase” este disponibila timp de o luna, in perioada 1 iunie – 1 iulie 2012, la toate chioscurile de presa, impreuna cu suplimentul Libertatea pentru femei - Retete, la un pret de 11,99 lei. Va asteptam sa gatim impreuna preparate gustoase si sanatoase!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]