Curcuma (turmeric)

Postat de adasev12 in Condimente pe 23 Feb 2011, 16:56

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

 

 

 

 

 

Origine:

Plantă cultivată de mai bine de 200 de ani, curcuma, cunoscută şi sub numele de turmeric, este originară din sud-estul Asiei.

În prezent, cel mai mare producător (80% din producţia mondială) este India. Curcuma se mai cultivă în Indonezia, America de Sud şi sporadic în Africa.

Prezentare:

Planta de curcuma creşte până la 2,4 metri înălţime, cu frunze lanceolate, foarte mari. Florile sunt galbene şi seamănă cu cele de liliac, iar rizomul, în formă de tubercul seamănă cu ghimbirul (din familia căruia face parte). Culoarea specifică a acestui condiment – folosit şi pe post de colorant al preparatelor alimentare – este portocaliu intens.

Aromă:

Curcuma are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar are aromă mai puternică şi este mai picantă.

Utilizare:

Curcuma este cel mai important ingredient din amestecul de curry. Curcuma se foloseşte în general pentru mâncăruri din orez, paste, supe şi sosuri. În Asia este un excelent condiment utilizat pentru preparatele din carne slabă: pui, peşte, fructe de mare (creveţi).

În mod tradiţial, în India, curcuma se regăseşte în sosurile dulci-picante de tip chutney.

Preparare:

Se foloseşte rădăcina (rizomul), proaspătă sau uscată. Aceasta se comercializează la noi, aproape exclusiv, sub formă de pudră.

În preparatele orientale, praful de curcuma se adaugă în timpul procesului de prăjire sau la începutul celui de fierbere.

Curcuma poate fi folosită ca înlocuitor mai ieftin al şofranului (cel mai scump condiment). Curcuma este un ingredient din unele varietăţi de muştar şi e inclus în lista de condimente care dau gustul specific al sosului Worchestershire

Comentarii (7)

Lau

Lau
25.02.2011, 20:33

25.02.2011, 22:30

LUK

LUK
28.02.2011, 23:37

interesant

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos de rosii pentru pizza sau friptura

pe 20.09 la 17:35

Reteta de placinta cu branza de capra, oaie si smantana

pe 17.09 la 19:53

Reteta de tigaie cu arome si emotii de toamna

pe 17.09 la 19:37

Reteta de sapun de casa cu menta si lavanda

pe 16.09 la 22:15

Reteta de pizza cu margini umplute (din nou, alt aluat)

pe 16.09 la 21:41

TOP
utilizatori

Constelatialeu

3989 puncte

Ksenya

1055 puncte

gaby_duceag

1033 puncte

laura_n

1026 puncte

mirela0911

1003 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]