Curry - Cum să gătești și să savurezi acest condiment indian

Postat de Bucataras in Condimente pe 29 Noi 2023, 15:03

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

Pudra de curry este o combinație de condimente uscate care este folosită, de regulă, pentru a prepara mâncăruri din bucătăria indiană. Datorită diversității condimentelor incluse, curry are o aromă unică, dulce și picantă în același timp, oferind mâncării un gust autentic și savuros.

Amestecul clasic de curry conține curcuma, chimion, coriandru, semințe de schinduf, pătrunjel, chili, usturoi și fenicul. Această combinație diversă de condimente transformă curry într-un aliment cu puternice proprietăți antioxidante, oferind numeroase  beneficii pentru sănătate: susține sănătatea inimii, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățește digestia și reduce senzația de foame.

 

Istoria Curry-ului

Termenul de curry a fost adoptat de coloniștii britanici stabiliți în India în anii 1700, care denumeau astfel amestecul de condimente indiene pe care îl foloseau ei la gătit. În realitate, acest amestec avea la bază mixurile de condimente deja existente în India, pe care localnicii le foloseau pentru a pregăti tocănițe picante cu carne și legume, ce aveau un sos bogat, în culori roșiatice și portocalii, și pe care aceștia le denumeau kari. Acest termen provine din limba tamilă, însemnând ”sos” sau ”condiment pentru orez”, fiind folosit pentru toate mâncărurile pe bază de sos savuros și iute, de origine indiană, care se consumau alături de orez.

În acest mod se explică proveniența termenului de curry, cu care este denumit atât amestecul de condimente pe care îl cunoaștem deja, cât și preparatatul din bucătăria indiană ce conține mult sos, carne și legume, și care este servit alături de orez.

 Prin urmare, pudra de curry sub această denumire nu este folosită în mod tradițional în India, însă acolo regăsim alte denumiri de amestecuri de condimente la fel de cunoscute și care au cuvântul masala (trad. ”amestec”) în denumire: garam masala, tandoori masala sau chaat masala.

 

Tipuri de Curry

Curry este un amestec de condimente, iar în funcție de zonă, acest amestec poate să fie ușor diferit: unele mixuri pot conține 5-6 ingrediente, iar altele pot însuma și până la 30 de condimente.

Iată care sunt trei cele mai cunoscute tipuri de curry:

Curry indian

Curry indian este cel mai popular tip de curry și conține în mod obișnuit curcuma, chimion, coriandru, semințe de schinduf, pătrunjel, chili, usturoi și fenicul. Ingredientul care conferă mixului acea culoare portocalie distinctă este curcuma, numită și turmeric. Aroma blândă a amestecului este dată de schinduf, chimion și coriandru.

Curry thailandez

Pudra de curry thailandez conține, pe lângă condimentele clasice, lemongrass care conferă amestecului o aromă dulce și citrică. Mai include semințe de muștar, schinduf, semințe de fenicul, piper alb sau negru, scorțișoară și ienibahar.

Curry japonez

Curry japonez a devenit condiment național la scurt timp de la importul de curry indian în Japonia. Totuși, japonezii i-au schimbat ușor din gust, făcându-l mai dulce și mai puțin picant. Printre ingredientele de curry japonez se află turmericul, coriandrul, chimionul, schinduful, ardeiul iute și un ingredient inedit - coaja de portocale.

 

Ingrediente și moduri de preparare
Alegerea ingredientelor potrivite

Calitatea unei pudre de curry depinde de alegerea corectă a condimentelor și cantităților. Ingredientul principal în majoritatea pudrelor de curry indian este curcuma, ce are o culoare galbenă intensă. Aceasta conferă amestecului de curry  un profil cald și pământesc în ceea ce privește aroma și gustul. Restul condimentelor au și ele un rol importat. De exemplu, chimionul oferă un gust dulce-amar, cu tonuri de lămâie, care vin în contrast cu restul aromelor, iar schinduful completează curry cu o aromă puternică lemnoasă, cu gust de nuci și unt.


Mod de preparare

Pentru a obține curry, condimentele se prepară într-o anumită ordine. Întâi se formează baza pudrei de curry: se amestecă curcuma și semințele măcinate de coriandru și chimion.  Apoi se adaugă restul ingredientelor: pătrunjel, chili sau piper iute, usturoi, fenicul și semințe măcinate de schinduf. Toate ingredientele trebuie să fie uscate foarte bine înainte de a le mărunți și amesteca.

Rețete în care să folosești Curry

Dacă te întrebi la ce se folosește curry află că acesta se potrivește foarte bine în mâncărurile savuroase, bogate în sos, care se fierb domol la foc mic sau în cuptor. Anume prin acest mod de gătire, aromele pudrei de curry sunt dezvăluite cel mai bine.

Așadar, adaugă curry în diverse tocănițe de legume și oleaginoase, de exemplu poți să combini ceapa, păstăile de fasole verde și năutul pentru a obține un curry de legume în stil indian. În același timp, poți să pregătești un preparat simplu, cum este curry de morcov.

Curry este ideal în mâncărurile cu carne (miel, porc, vită sau de pasăre). Mai mult, și peștele poate fi gătit cu ajutorul acestui condiment, îți recomandăm să încerci și rețeta de file de cod în sos de curry. Toate aceste tipuri de curry se potrivesc foarte bine lângă o garnitură simplă de orez.

Nu în ultimul rând, pudra de curry de laFuchs.ro poate fi folosită și pentru a pregăti diverse gustări, cum este Curry-Popcorn și amestecul de nuci și curry.

 Cum să savurezi Curry-ul

Pudra de curry poate fi savurată în diverse tipuri de tocane bogate în sos, dar poate fi adăugată și orezul simplu pentru a-i adăuga gust, aromă și culoare.

Tocănițele cu curry se servesc în mod tradițional cu câteva felii de pită, numite naan și roti. Altfel, se pot savura alături de o felie de pâine sau de chipsuri de tortilla, care sunt folosite pe post de lingură pentru sos.

De asemenea, dacă ai pregătit un sos curry de bază, îl poți alătura orezului simplu fiert sau altor tipuri de cereale (hrișcă, quinoa). Acest tip de sos curry este foarte versatil și se potrivește atât consumatorilor de carne cât și vegetarienilor, care pot înlocui ingredientele de origine animală, cum este smântâna, cu unele de origine vegetală.


Concluzie

Pudra de curry este ideală pentru da “viață” mâncărurilor: combinația inedită condimente oferă bucatelor un gust complex și inedit, colorând-o în nuanțe intense de galben și portocaliu. Curry este mai mult decât un condiment, este un mix complex de arome și gusturi care se îmbină perfect, iar în acest amestec regăsim curcuma, chimion, coriandru, semințe de schinduf, pătrunjel, chili, usturoi, fenicul, dar și alte condimente în funcție de tipul de curry.

 

Întrebări frecvente despre curry


 1.Ce este curry?

Curry este un amestec de condimente folosit mai ales în rețetele de mâncăruri în stil indian și poate include curcuma, coriandru, chimion, coriandru, semințe de schinduf, usturoi, pătrunjel, piper iute sau chili, usturoi și fenicul.

2. Curry condiment la ce se folosește?

Pudra de curry se folosește la prepararea mâncărurilor bogate în sos, cum sunt tocănițele din legume și carne. De asemenea, cu ajutorul acestui condiment se poate aromatiza orezul sau se pot pregăti gustări.

3. Ce contine curry?

În funcție de tip, curry poate conține de la 5 până la 30 de condimente. O pudră de curry clasică conține curcuma, coriandru, chimion, coriandru, semințe de schinduf, usturoi, pătrunjel, chili, usturoi și fenicul.

În unele mixuri de curry putem regăsi și alte condimente, cum ar fi ienibaharul, frunzele de dafin, cuișoarele, scorțișoara, coaja de portocale și semințele de muștar.

4. Ce gust are curry?

Gustul pudrei de curry este destul de complex, unic în felul său, și poate varia în funcție de tipul amestecului, dar în general acesta are un gust dulce și ușor picant în același timp. Condimentele amare, cum ar fi chimion și curcuma conferă curry-ului o aromă profundă, caldă, în timp ce notele de fum sunt asigurate de semințele de coriandru. În funcție de cantitatea de chili folosită, curry poate fi ușor picant sau foarte picant.

 

Sursa foto:vecteezy.com

 

Bibliografie:

What Is Curry Powder? - thespruceeats.com/curry-powder-and-indian-food-1957468

9 Surprising Benefits of Curry Powder - healthline.com/nutrition/curry-benefits

Curry Powder: Are there health benefits? - webmd.com/diet/health-benefits-curry-powder

What Is Curry Powder? - allrecipes.com/article/what-is-curry-powder

A Spice Lover’s Guide to Curry Powder - spiceandlife.com/what-is-curry-powder

What is Curry Powder - Spices Inc - https://spicesinc.com/blogs/what-curry-powder

What Is Curry, Anyways? - bonappetit.com/story/what-is-curry

Totul despre Curry: Din ce se face și cum poate fi folosit în bucătărie - punegust.ro/blog/curry.html

 

 

Comentarii (3)

29.11.2023, 15:18

eu fac unele retete periodic cu curry! e deosebit!

29.11.2023, 20:25

Io-s conservatoare cand vine vorba de condimente, piticii mei nu ies din zona de confort decat foarte rar.

29.11.2023, 21:43

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola