Invata cum sa prepari branza acasa. Fara conservanti si fara E-uri

Postat de deyutzky in Tehnici pe 6 Apr 2012, 10:28

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Invata cum sa prepari branza acasa. Fara conservanti si fara E-uri

Poti sa iti surprinzi familia si prietenii cu cele mai bune si mai sanatoase sortimente de branzeturi, de la Mozzarella pana la Gouda, pregatite la tine in bucatarie. Sunt usor de facut si mult mai sanatoase decat multe dintre cele pe care le cumperi de la magazin.

In goana dupa produse naturale tot mai multa lume e gata sa se intoarca la obiceiurile vechi de la tara si sa redescopere pregatirea unor alimente in propria bucatarie. Printre ele sunt iaurturile, smantana sau untul de casa, dar si sortimente de branzeturi.

Daca o ferma sau un producator bio nu iti sunt la indemana sau aproape de casa, solutia poate fi sa iti pregatesti singur bucata de telemea in bucatarie. Desi la prima vedere poate sa para o treaba complicata, este la fel de simplu ca orice reteta pe care o urmaresti pas cu pas din cartea de bucate. Avantajul este ca poti sa supraveghezi chiar tu procesul de pregatire fara sa iti faci griji ca in produsul final sunt si o multime de E-uri sau conservanti.

Ingrediente si instrumente pentru branza de casa

Nu trebuie sa stii trucuri de oier si nici sa detii instalatii complicate ca sa poti face branza buna. Iti trebuie insa lapte proaspat, cat mai gras. In plus trebuie sa faci rost si de cheag (lichid sau granule) pe care il gasesti la magazine, pe langa piete, sau cu un pont bun pe la taranii care mai fac branza si folosesc cheag natural (din intestine de oaie sau vita). In cazul in care nu gasesti il poti inlocui cu otet, zeama de lamaie, zer sau calciu lactic.

Printre instrumentele de care vei avea nevoie sunt:

  • o oala mare in care sa fierbi laptele
  • strecuratoare
  • forma de branza
  • un termomentru de bucatarie pentru a verifica temepratura laptelui
  • saculeti de tifon, pe care poti sa ii confectionezi singur, de care vei avea nevoie pentru lasa la scurs branza de casa.

Mai nou vei gasi si pe internet adevarate kituri pentru pregatirea branzeturilor in casa, in care vei avea de toate: de la recipiente pana la carti de retete. Preturile pentru un astfel de kit ajung pana la aproape 400 RON. Depide, insa, ce fel de reteta alegi pentru a pregati branza, pentru ca de multe ori te vei descurca cu ce ai prin bucatarie.

Cum se face branza de casa? 

Pentru succesul garantat trebuie sa respecti instructiunile retetelor cu atentie, sa incalzesti laptele incet, la foc mic. Cheagul se adauga dupa ce laptele a fost luat de pe foc. Se amesteca bine si se lasa la prins. Abia apoi se strecoara in saculetul de tifon si se lasa la scurs cateva ore bune.

Cele mai simple retete folosesc doar lapte proaspat de vaca si zeama de lamaie. Vei obtine astfel o branza dulce de casa, numai buna de adaugat in salate, iaurt, prajituri sau alte feluri de mancare. Iti trebuie 2 litri de lapte si 4-5 linguri de zeama de lamanie.

  • Laptele se da intr-un clocot la foc mediu, amestecand continuu ca sa nu se prinda de oala.
  • Adauga imediat ce l-ai luat de pe foc zeama de lamaie (proaspat stoarsa). Ai grija sa torni incet zeama si sa amesteci cu o lingura de lemn. In cateva minute vei observa cum se formezeaza cocoloase in lapte. Popular, asta inseamna ca laptele se branzeste.
  • Acopera oala cu un capac si las-o asa timp de 2 ore.
  • Strecoara apoi tot acest amestec branzit intr-un saculet de tifon si lasa-l la scurs agatat deasupra unui castron, timp de cateva ore. Preseaza din cand in cand, astfel incat sa se elimine toata apa.
  • Branza de casa ramane proaspata in frigider timp de 3-4 zile.

 

Sursa: www.foodstory.ro

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (8)

10.04.2012, 09:41

utile informatii,multumim

10.04.2012, 11:59

17.04.2012, 17:54

cata branzica am facut si eu puilor cand erau mici

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Dorada regala prajita la tigaie
  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogosi cu scortisoara

ieri la 20:31

Mini tarte cu crema de vanilie si fructe

ieri la 20:30

Linte cu carnati cabanos

de Ina 7

ieri la 20:25