Kammun-Cumin-Chimion

Postat de aziz in Condimente pe 2 Feb 2011, 12:23

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

           Provine din Egipt,acum crescind in majoritatea tarilor calde in special India,Africa de N,China si America.Specia insa este asociata in special  cu Marocul ,unde este foarte des intilnit in restaurantele de pe strazile ,,medinei,,.

            Chimionul a fost cunoscut acum 5 milenii in Egipt ,semintele fiind gasite in vechiul Imperiu al Piramidelor.Romanii si Grecii il foloseau ca planta medicinal dar si in cosmetica.In bucataria romaneasca ca si in cea indiana chimionul este foarte des confundat cu chimenul,care este asemanator ca forma dar foarte diferit ca gust ,chimionul avint o aroma mult mai puternica.

            Descriere:

           Este o samanta a unei plante asemanatoare cu floarea de marar ,ca o umbreluta.Are culoarea maro seamana cu semintele chimenului doar ca acestea din urma sint mai deschise la culoare.marimea unei seminte este de 3-6 mm.Este crescut in special pentru seminte,prefera locurile calde.Semintele apar la 4 luni de la plantare.Planta se taie in momentul in care semintele sint maro si uscate.Se gaseste in forma uscata sau macinata o pudra de culoare maro-verzuie.Chimionul se gaseste destul de usor in vestul Europei desi nu este un condiment european.Are o aroma puternica spicy-dulce.

                Preparare si depozitare:

             Semintele sint usor prajite inainte de folosire ,intregi sau macinate pentru o aroma mai pronuntata.Chimionul se gaseste de asemeni in combinatii de condimente cum ar fi ,,curry,,pudra.Se foloseste cu atentie deoarece avind o aroma puternica poate exclude celelalte arome ale preparatului.De ex:pentru un meniu de 4 persoane s-ar folosi mai putin de o lingurita din acest condiment.

                 In preparate culinare:

              Il intilnim in  bucataria indiana,in Estul si Estul Mijlociu,in Mexic,Portugalia si Spania.Este ingredientul folosit in majoritatea pudrelor curry ,folosit in condimentarea carnii de miel pentru gratar dar si a carnii e pui.O aroma deosebita aduce si orezului si fasolei dar si unor prajituri.Cuminul este esential in condimentele mexicane .In Europa il gasim in carnaciorii portughezi sau in condimentarea brinzeturilor in special(si acum sa ne spuna Cris cum este) Duch Leyden si German Munster si ars impreuna cu lemnul pentru afumarea brinzei sau carnii.Este ingredient de marinat  varza.(la mine acasa se amesteca cu varza taiata pestisori se umpleau ardei grasi si puneau la murat asta pe timpul verii).In Estul Mijlociu este folosit in condimentarea pestelui iar in Maroc este folosit la condimentarea couscous-ului  obtinut din semolina(gris) asortat cu carne si legume,considerat mincarea nationala.Zeera pani este o bautura indiana obtinuta di chimion si apa de tamarhind.Chimionul impreuna cu chimenul se regasesc in faimosul lichior german KUMMEL(sper sa nu fi dat gres)

            Proprietati medicinale:

          Inlatura durerile stomacale este diuretic,carminativ,stimulent gastric,astringent,antispasmodic.Ajutor de seama impotriva colicilor.In Est este folosit cu succes in medicina veterinara.Se presupune ca ajuta lactatia si s-a dovedit a fi de mare ajutor in tratarea diareei,indigestiei.Chimionul da promisiuni in cresterea pe cale naturala a sanilor(huuuuuuuuu silicoanele:)))).De asemeni se zvoneste ca ar fi un afrodisiac de succes:)).

            Alte denumiri:

SWEET CUMIN

Franceza:cumin

Germana:Kreuzkummel,Romish Kummel(cris pune tu punctele deasupra lui,,u,,)

Italiana:cumino

Spaniola:comino

Araba:kammun,kemouyn

India:jeera,jeraka,jira zeera,kalonji

 

 

 

 

 

Comentarii (14)

16.02.2011, 10:57

merci kukibella

LUK

LUK
16.02.2011, 16:57

interesant!aroma pp ca e tot ca a chimenului

17.02.2011, 10:36

LUK aroma chimionului nu este la fel ca a chimenului insa foarte apropiate de aici si confuzia zic eu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!