Mamaliga cea de toate zilele

Postat de AdriiAdi in Alimente pe 25 Feb 2013, 13:00

Mamaliga cea de toate zilele

Din Balcani pana in sudul Frantei fierturas de malai adica mamaliga a constituit un element de baza in secolele trecute.In Sicilia si sudul sarac sl peninsulei Italiei polenta (mamaliga italienilor)este un simbol local. O istorie precisa a mamaligii in regiunile romanesti este greu de facut , pentru ca mentionarea ei in cronici e ocazionala. Totusi la campie taranul roman si a inghitit bucata de mamaliga,fie ca a trudit la claca,pe mosia boierului,fie ca a avut din malaiul lui,decat sa imparta cu vitele in ograda.

Mamaliga pe care o stim azi si o inghitim cu totii nu este totuna cu mamaliga de pe vremaea voievozilor din tarile romane.Cereala din care romanul veacurilor indepartate isi pregatea mamaliga/lipia sau meiul sau malaiul. de aici denumirea de mamaliga a ceeea ce azi se face din porumbul care a fost adus din Lumea Noua la gurile Dunarii Prin secolul al 17 abia. Prima mentionare despre cultivarea papusoiului in Moldova este din vremea domniei lui Constantin Duca(1693-1695). ion Neculce ne spune ca voievodul a pus de bir un zlot pe pogonul de papusoiul pe care oamenii il sapau ca sa nu moara de foame.

Cucuruzul peste ani avea sa ajute romanul sarac sa nu moara de foame si sa si manifeste spiritul ludic printr o multime de expresii :malai-mare,am pus o de mamaliga,nu fi mamaliga,esti mamaliga........

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]