Patrunjelul

Postat de Pasiune pentru bucatarie in Legume pe 6 Mar 2011, 21:36

Articol pe placul a 0 bucatarasi
comenteaza

 Patrunjelul este o planta cu frunze verzi dispuse in manunchiuri dese si radacina pivotanta, alba. Atat frunzele, cat si radacina sunt intrebuintate, in special in domeniul culinar, pentru aromele lor potrivite pentru aproape orice fel de mancare: supe, sosuri, salate,tocanite etc.

Patrunjelul se poate pastra cateva zile verde daca este pus intr-un pahar cu apa,la loc racoros.Se poate pastra in pungi,la congelator.

 Patrunjelul este extrem de bogat in vitamine si minerale. Contine vitaminele A, C, E, complexul B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf si iod. Concentratia de vitamina C din patrunjel este de patru ori mai mare decat cea din portocale, are mai mult fier decat spanacul si are mai multe proteine decat un ou.


 Cultivare

 Patrunjelul prefera solurile umede si bine drenate. Acesta trebuie sa fie pozitionat intr-un loc insorit. Pentru a se dezvolta corespunzator patrunjelul are nevoie de o temperatura de aproximativ 22-30oC.

Daca frunzele acestuia sunt culese, patrunjelul se regenereaza pe toata perioada calda a anului. In schimb, daca acesta nu este cules, va foma o tufa bogata si va inflori.

Patrunjelul este plantat de unii gradinari alaturi de alte plante leguminoase pentru a le proteja de anumiti daunatori. Patrunjelul atrage anumite insecte precum fluturi, viespi si muste de gradina. De exemplu, acesta este util pentru a proteja rosiile de viespi si de anumiti fluturi care isi lasa larvele pe planta de rosii.

Beneficii medicale:
*diminueaza afectiunile digestive, bronsita si diverse probleme ale tractului urinar;
* stimulaza contractiile uterine.
* Radacina diminueaza durerile mentruale;
* contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
* contine apiol – substanta folosita in medicamentele importiva afectiunilor renale (de ex. piatra la rinichi);
* combate cancerul
* previne aparitia afectiunilor cardiace prin continutul de acid folic;
* controleaza hipertensiunea arteriala

Comentarii (3)

Lau

Lau
08.03.2011, 10:14

interesant,multumim

09.03.2011, 13:26

e foarte sanatos si bun

19.03.2012, 14:38

sunt fan patrunjel multumim de articol

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola