Pepenele verde

Postat de alexandrinapop in Fructe pe 1 Iul 2011, 11:41

Pepenele verde

Pepenele verde este unul din puţinele alimente cu un con­ţinut ridicat de licopen - pig­ment natural, care dă cu­loa­rea roşie şi care este un pu­ter­nic antioxidant.  Cu un aport caloric scă­zut, pepenele verde nu con­ţi­ne grăsimi şi este o sursă id­e­a­lă de vitamine: A, B6, C, ti­a­ni­na şi potasiu. Pentru a be­ne­fi­cia din plin de aceste pro­prie­tăţi, este bine să alegeţi pe­pe­ne­le copt, roşeaţa fiind un in­di­cator al dulceţii.

Coaja – bogată în siliciu şi clorofilă

Coaja nu ar trebui aruncată, de­oarece ea este bogată în sili­ciu şi clorofilă. Siliciul îm­bu­nă­tă­ţeşte activitatea pancreasului, fiind esenţial în stabilizarea cal­ciului în organism şi în for­tificarea sistemului osos. Clo­ro­fila, substanţă care dă plan­te­lor culoarea verde, are pr­o­prie­tăţi antibactericide, anti­fun­gicide şi detoxifiante. Lu­be­niţa reprezintă o sursă natu­ra­lă a celor mai importanţi an­ti­oxidanţi, precum vitaminele C şi A. De asemenea, acest fruct este bogat în betaca­ro­ten, toţi aceşti antioxidanţi având efec­te minunate în re­du­cerea ris­cu­lui apariţiei can­ce­ru­lui de co­lon, astmului, afec­ţi­u­n­ilor car­di­ace, osteoporozei, ar­tritei reu­matice sau a can­ce­ru­lui de pros­tată.

Dieta cu pepene verde

Pepenele verde ajută la păs­tr­area unei vederi bune, mult mai uşor decât dacă ai mânca doar morcovi. Atât pepenele ve­rde, cât şi cel galben conţin acid folic, unul din elementele esenţiale pentru dieta femeilor însărcinate. Acidul folic are ca rol principal hrănirea celulelor cu oxigen şi stimularea creş­te­rii, precum şi un important a­port la crearea globulelor albe şi roşii.
Una din soluţiile cele mai la îndemână în căutarea si­lu­etei ideale, este dieta cu pe­pe­ne verde. Este delicios, per­mis şi nu îngraşă. În timpul acestei diete slăbeşti văzând cu ochii, în timp ce mănânci pe să­turate din unul din cele mai po­pulare fructe ale verii.

Pepenele verde are o mulţime de calităţi terapeutice

Lubeniţa este un diuretic na­tural, iar consumul în can­ti­tăţi rezonabile va duce la scă­de­rea în greutate, dar şi la o de­z­intoxicare, benefică orga­nis­mului. Astfel, că la sfârşitul unei cure de pepene vom fi mai frumoşi, dar şi mai sănă­toşi. Miezul pepenelui verde sau galben este un sănătos coc­ktail de apă (aproape 95%) şi zaharuri naturale, toate con­di­mentate cu enzime, acizi or­ga­nici conţinuţi mai ales în apro­pierea cojii, de unde şi gus­tul acru, nu foarte agreabil, şi licopina. Pepenele verde are o mulţime de calităţi tera­pe­u­ti­ce. Conţinutul mare de apă este recomandat ca diuretic pen­tru tratamentul rinichilor şi apa­ratului urinar; enzimele şi acizii organici au efecte de dez­intoxicare puternică, ceea ce recomandă pepenele roşu pen­tru cei cu o alimentaţie în­că­­rcată de toxine; licopina, substanţă cu efect antioxidant şi reglator imunitar, reco­man­dă pepenele roşu în mod spe­ci­al persoanelor cu un grad mai ridicat de uzură a or­ga­nis­mu­lui - bătrânilor.

Un minunat mijloc de spălare a rinichilor

Efectele benefice ale die­tei cu pepene verde asupra si­lu­etei se datorează faptului că pe­penele este uşor de digerat, datorită pro­porţiei mari de apă; valoarea nutritivă a pe­pe­nelui roşu este aproape nu­lă, dată fiind cantitatea mică de glucoză pe care o conţine, fa­ţă de volumul lui, aşa încât nu ţine de foame; can­titatea de apă consumată şi trecută prin rinichi în com­bi­na­ţie cu glu­coza face din consumarea pe­penelui roşu un mi­nu­nat mij­loc de spălare a rinichilor. Con­cluzia este că o cură de min­imum zece zile lunar cu pe­pene verde are efect de dez­­in­toxicare, de reglare hor­mo­nală şi imunitară a orga­nis­mului u­man.

Cura cu lubeniţă - recomandată în tratarea anumitor afecţiuni

Curele de tratament cu pepene verde au efecte benefice în tra­tamentul următoarelor afecţiuni: acnee, datorită efec­telor de dezintoxicare globală şi de reglare hormonală; nefrită şi pielonefrită, datorită efectului de diureză; calculii renali -pentru reumatism datorită efectului pu­ri­ficator; calculii biliari - în acest caz se folosesc, de fapt, seminţele de pepene verde râşnite şi amestecate cu ulei de măsline.

Restricţii în cura de tratament cu pepene verde

Con­traindicat persoanelor cu insuficienţă renală, datorită ex­ce­sului de lichid din organism;
Contraindicat la persoanele cu di­gestie dificilă;
Contraindicata asocierea la aceeaşi masă de pepene verde cu pră­jeli, fripturi, conserve - pentru că se poate produce in­di­ges­­tie;
Contraindicat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, deoarece abuzul de lichide poate provoca scăderea tensiunii, primejduind starea bolnavului.

 

Comentarii (3)

02.07.2011, 13:00

03.07.2011, 14:07

felicitari...eu sunt o mare consumatoare de pepene verde din momentul in care apare pe piata,cel romanesc...2 ,3 luni vara,consumam foarte des acest pepene...e foarte sanatos

09.07.2011, 00:26

Adauga comentariu
 • zambet
  • :))
  • :)
  • :D
  • =D>
  • >:D<
  • :x
  • :-*
  • :S
  • >:)
  • :">
  • :((
  • :(
  • ;)
  • :P
  • =))
  • :-h
  • :-q
  • :-bd
  • <:-P
  • :-??
  • \:D/
  • ;;)
  • @};-
  • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola