Portocalele sau antidotul bolilor de iarna

Postat de SanatateAcasa in Alimente pe 13 Feb 2012, 19:24

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Portocalele sau antidotul bolilor de iarna

 

Portocalele, aduse in Europa in secolul 15

Portocalele sunt orginare din partea de sud a Asiei. Varietatile de portocale sunt multe si tot atatea tentatii. Portocale de Valencia, de Persia,Jaffa, rosii ca sangele sau portocalele Navel. Si pe langa nuanta carnoasei cojite ori a miezului zemos, portocalele se impart, in ceea ce priveste gustul, in doua mari categorii: portocale dulci si portocale acrisoare. Bineinteles, multi dintre noi alegem portocalele dulci.

Portocale rosii

Portocalele au fost prima data cultivate prin secolul al noualea, in Europa de Est, urmand ca mai apoi, mult mai tarziu, abia prin secolul al cinsprezecelea, acestea sa fie introduse in Europa de catre portughezi, italieni si mauri.

Portocalele protejeaza organismul de cancer

Multele studii intreprinse pe portocale au scos la iveala faptul ca acestea contin fitochimicale (flavonoizi citrici, polifenoli, antociani si acizi hidroxocianini. Toate aceste substante sunt ca o mana cereasca pentru organismul uman. Fructul are in sine si o alta substanta, herperidin, capabila sa reduca simptomele de hipertensiune si odata cu acestea, si sa scada riscul bolilor grave de inima.

Adesea pe buzele tuturor, continutul ridicat de vitamina C este realmente un alt aspect care le recomanda pe aceste fructe. Vitamina C sau unul dintre cei mai puternici antioxidanti, intareste sistemul imunitar, inhiba actiunea radicalilor liberi si scade astfel riscul de a dezvolta cancer. Iar beneficiile vitaminei C nu se reduc aici, detine si proprietati anti-inflamatorii, de fapt, vitamina C poate reduce simptomele de osteoartrita, artrita reumatoida si de astm, afectiuni grave.

Dar vitamina C nu se mobilizeaza sa inibe riscul doar pentru aceste afectiuni. De fapt, vitamina C reuseste sa obtina o adevarata performanta pentru organismul uman. Inhiba riscul bolilor de inima. Un risc care pandeste la orice pas, daca ne gandim la pericolele din hrana. Astfel, vitamina C reuseste practic sa scada dramatic riscul de atac de cord si de infarct. Cu alte cuvinte, portocalele cresc speranta de viata.

Cate portocale sa consumam? Oare de la ce numar rezultatele se vad? Acestea ar fi intrebari care s-ar auzi pe buzele multora dintre noi. In genere, o singura portocala aduce echilibru in organism, caci o portocala pe zi contine suficienta vitamina C cat pentru o zi. Mai mult de atat, in aceasta se regasesc peste 60 de flavonoizi si 170 de fitonutrienti diferiti, acestia detin proprietati de a inhiba riscul formarii cheagurilor sange, practic fluidizeaza sangele, il subtiaza si scad riscul de a dezvolta tumori, dar si de a ameliora simptomele inflamatorii. Cercetatorii au dus studiile mai departe si au observat ca portocalele mai contin o alta substanta miraculoasa: acidul galic, care are proprietati anti-alergice, anti-histamine, anti-inflamatoare, anti-cancerigene si posibile efecte benefice pentru creier.

Portocalele mai contin o substanta numita limonoid, o substanta capabila sa tina cancerul la distanta, la fel ca un scut, respingand astfel cancerul de piele, gura, plamani, san, colon si stomac. Iar rezultatul unui test demarat pe 16 voluntari a demonstrat ca limonoidul din portocale este o substanta activa in lupta cu cancerul, o substanta care nu da gres.

Bogate in vitamine si minerale, portocalele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, macar in perioada de iarna. Se pot servi proaspete, in salate, sub forma de suc proaspat, in diverse meniuri pe baza de carne de pasare si in multe deserturi.

 

 

sursa foto: http://www.sxc.hu/

Comentarii (2)

14.02.2012, 22:55

17.02.2012, 20:30

Multe lucrur interesante am aflat!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!