Esenta naturala de portocale

Postat de JustLoveCookin in Fructe pe 31 Ian 2011, 11:26

Zilele trecute am cumparat o ladita de portocale bio, si cum ma durea sufletul sa arunc bunatate de coaja bio, m-am hotarat sa aplic o metoda pe care o vazusem pe net ceva vreme in urma.Initial am fost tentata sa ma infing in toata ladita cu instrumentul de curatat cartofi  dar apoi m-am razgandit si le-am spalat bine pe toate,le-am pus in fructiera si cum suntem in familie, mi-am permis sa decojesc fiecare portocala inainte de a fi mancata de unul din noi.

Pe calorifer am pus o bucata de hartie de copt,iar peste ea cojile de portocala,pe care am avut grija sa le curat fara sa iau prea mult din partea alba,cea amara. E de-ajuns sa nu exercitam prea multa forta atunci cand curatam,si va fi bine.Chiar daca ramane putina, se indeparteaza foarte usor cu un cutit mic.
Am pus cojile pe hartia de copt asezata pe calorifer si le-am lasat sa  imi parfumeze casa si sa imi imbie spiritul pana a doua zi.Cat de poetic suna,si totusi e pura realitate. Pentru orice eventualitate,eu le-am mai lasat, si am adaugat mereu alte coji de la portocalele mancate.Puteti sa le decojiti pe toate,ca nu se intampla nimic cu portocalele ramase "goale",  vor fi cam uratele si atat.
Inca mai am din ele,dar e o operatiune atat de usoara incat ma gandesc sa mai cumpar o ladita,fiindca a inceput sa imi placa chestia.
In cazul in care  vreti sa le faceti pe toate deodata,si sa nu asteptati mult,puteti la fel de bine sa le puneti in tava cuptorului,pe hartie de copt,la cca 70-80 ° cuptor ventilat,timp de 4-5 ore.Vor fi gata cand vor arata ca in poza de mai jos,si se vor rupe foarte usor.Pentru cine are deshidratator,e si mai usor.
Odata deshidratate, trebuiesc lasate la racit, dupa care le macinam in robot sau intr-o rasnita de cafea.

Daca doriti sa aromatizati ceaiuri sau alte bauturi,lasati-le intregi.Atat aceastea cat si praful obtinut prin macinare trebuiesc pastrate la loc racoros si uscat, si ferite de lumina directa.
Cu cca 2 kg de portocale veti obtine un borcanel mic, insa foarte concentrat.
Praful obtinut are o aroma ametitor de puternica si e de-ajuns foarte putin pentru a obtine rezultate intense. Il putem folosi pentru a aromatiza salate de fructe, prajituri,checuri,creme,clatite,sosuri dulci sau sarate, pentru a condimenta carne,salate,peste,etc.
Daca gasiti mandarine bio, vor avea o aroma putin diversa, mai dulceaga si discreta, insa care va face diferenta adaugata unui preparat.

In toata casa va domina un imbietor parfum de portocale…De pace interioara...

 

Comentarii (11)

12.02.2011, 20:37

super ideea si eu le rad si le pun cu zahar in borcan...dar asta dupa ce frec cu det de vase portocalele si lamaile de le vine rau...da cum ii aia...portocale bio.?? am intrebat da pe la noi nu a auzit nimeni de asa ceva

12.02.2011, 20:48

pai cele bio sunt cele la care nu se folosesc nici un fel de ingasalant , pesticid sau altceva asemanator, sefii mei au in fanta portocali si lamai in gradina pe care nu ii stropesc c nimik sunt delicioase, super idee

LUK

LUK
16.02.2011, 17:02

si eu obisnuiesc sa rad coaja de la lamaie si portocala apoi sa o pun in pahar si deasupra presar zahar si o tin in frigider..

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola