Tisane- Mate

Postat de Satisfyyourcravings in Bauturi pe 17 Dec 2012, 13:09

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Astăzi vom vorbi despre  mate, cunoscut și sub numele de yerba mate, o băutură din America de Sud, Paraguay, Uruguay, Argentina, Brazilia, Chile pe care mulți o cunosc din telenovele. Acesta nu este ceai, ci tisane (produs similar cu ceaiul) care provine din funzele arborelui veșnic-verde Ilex.

Inițial, băutura a fost consumată de populațiile indigene din sudul Braziliei, pentru ca, odata cu colonizarea Paraguayului în secolul XVI să devină cunoscută și pentru popoarele hispanice. Apoi, în secolul XVII, consumul se răspândește până în Chile, iar la mijlocului acestui secol se și înființează plantații controlate ale acestui arbore în Paraguay. Comerțul cu această plantă a susținut economia statului incipient până la izbucnirea războiului dintre 1864 și 1870 care a devastat grădiniile și a ruinat întreaga economie. Din acel moment, Brazilia a devenit cel mai mare producător al acestei plante, titul pe care îl păstrează până astăzi, fiind urmată de Argentina.

Infuzia acestor funze are gust puternic de clorofilă, tocmai de aceea, mai ales cei care beau pentru prima dată acest produs, recomand mate nefermentat (neoxidat) cu lemongrass pentru a atenua gustul ierbos.

Mate se poate găsi și fermentat (oxidat), el având o culoare brună și un gust asemănător cu cel al tutunului.

Este un produs foarte bogat în cofeină și este folosit în curele de slăbire din acest motiv. De asemenea, el mai conține polifenoli, despre care am vorbit în alte articole, precum și vitaminele A, B1, B2, C, E, D și minerale precum Calciu și Fier.

Infuzarea acestor funze se face într-un bostan uscat și scobit la interior numit Calebasse din care se soarbe folosind un pai din metal decorat numit Bombilla pe care le-am prezentat în articolul dedicat vaselor folosite pentru ceai. Temperatura apei folosite nu ar trebui să depășească 70-80 de grade, iar timpul de infuzare este de maxim 2 minute. Se poate infuza multiplu și se poate consuma împreună cu felii de lămâie pentru atenuarea gustului de clorofilă.

Vă doresc o zi cât mai plăcută, infuzată cu parfum de bucurie și gust plăcut de ceai. 

Comentarii (23)

17.12.2012, 14:52

Mă bucur, Ela, că am putut fi de folos!

17.12.2012, 15:18

Costel )

17.12.2012, 18:14

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Rocsi

317 puncte

mihaelar63

275 puncte

Lau

Lau 9

272 puncte

Sidy

226 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia