Uleiul de canola:bun sau rau?

Postat de LUK in Alimente pe 9 Feb 2011, 17:30

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Uleiul de canola:bun sau rau?

Canola este una dintre cele doua soiuri de seminte de rapita-Brassica campestris (Brassica napus L. şi B. campestris).Semintele lor sunt utilizate pentru a produce ulei comestibil,adecvat consumului uman pentru ca are un nivel mai scazut de acid erucic decat ueliurile de rapita de pe piata.Deasemenea se foloseste pentru producerea hranei animalelor .

  Rapita a fost initial crescuta natural in Canada de catre Keith Downey şi Baldur Stefansson R.  la inceputul anilor ’70.Numele “canola”  a fost derivat de la “canadian oil,low acid”..ulei canadian,acid scazut.Un produs denumit LEAR( pentru seminte de rapita cu nivel scazut de acid erucic) derivat prin incrucisarea mai multor tipuri de seminte de rapita,este deasemenea mentionata ca uleiul de canola si este sigur pentru consum.

Acestea au fost lucrurile primare gasite pe wickiepedia..apoi am fost foarte curioasa sa vad ce ne zic canadienii despre acest ulei..am gasit lucruri pro si contra..multi il confundau sau il asociau cu uleiul de rapita nerafinat…ulei care de altfel este foarte toxic pentru oameni si chiar si pentru animale fiind folosit in industrie..apoi am intrat pe situl www.canola-council.org unde am gasit mai multe informatii sintetizate si sper..adevarate pe care vi le prezint si voua..:

“Uleiul de canola este cel mai sanatos dintre toate uleiurile folosite la gatit.este sarac in grasimi saturate,bogat in grasimi ce duc la scaderea colesterolului si bogat in omega-3.Uleiul de canola provine de la seminte de canola presate la rece…nu trebuie confundat cu uleiul de rapita..Se mentioneaza ca in ultimii 20de ani s-au facut multe studii asupra oamneilor referitor la consumul uleiului de canola si s-a confirmat faptul ca utilizat intr-o dieta echilibrata a scazut colesterolul din sange si reduce riscurile bolilor cardiace si implicit a infarctului miocardic.Uleiul de canola contine doar 7% grasimi saturate comparat cu alte uleiuri care contin 12%(uleiul de floarea soarelui) sau 15%(uleiul de masline)”

Acizi grasi poli-nesaturati – 36%

Acizi grasi mono-nesaturati – 58%

Acizi grasi saturati – 6%

Pe de alta parte am mai gasit si aceste informatii..

“Fiecare samanta de canola contine cca 40% de ulei.

Uleiul de Canola este un ulei foarte utilizat in industria alimentara, nu e un ulei foarte sanatos pentru sistemul cardiovascular, determina o carenta de vitamina E. Acidul erucic este un acid gras saturat, poate provoca daune sistemului nervos, coagularea sangelui, anemie, depresiune a sistemului imunitar si cancer.

La temperaturi de 220-230°C uleiul de canola incepe sa fumege, acroleina este unul din produsul dat prin arderea uleiului, este un agent care cauzeaza cancerul pulmonar si iritarea pieli.

www.blog.botanicatalog.com

Concluziile va las sa le trageti singuri...

Comentarii (10)

10.02.2011, 17:57

USA draga si iubita mea...ma bucur ca esti aici!

LUK

LUK
11.02.2011, 10:00

USA asa o fi..eu nu am folosit acest ulei niciodata si tot ce stiu despre el este din cautarile de pe net...acum eu zic ca fiecare face alegerile pentru el si tre sa se informeze inainte de a concuma ceva..chit ca nu putem sa ne ferim total de chestiile nocive organismului..multumesc pentru comentariu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!