Uleiul de canola:bun sau rau?

Postat de LUK in Alimente pe 9 Feb 2011, 17:30

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Uleiul de canola:bun sau rau?

Canola este una dintre cele doua soiuri de seminte de rapita-Brassica campestris (Brassica napus L. şi B. campestris).Semintele lor sunt utilizate pentru a produce ulei comestibil,adecvat consumului uman pentru ca are un nivel mai scazut de acid erucic decat ueliurile de rapita de pe piata.Deasemenea se foloseste pentru producerea hranei animalelor .

  Rapita a fost initial crescuta natural in Canada de catre Keith Downey şi Baldur Stefansson R.  la inceputul anilor ’70.Numele “canola”  a fost derivat de la “canadian oil,low acid”..ulei canadian,acid scazut.Un produs denumit LEAR( pentru seminte de rapita cu nivel scazut de acid erucic) derivat prin incrucisarea mai multor tipuri de seminte de rapita,este deasemenea mentionata ca uleiul de canola si este sigur pentru consum.

Acestea au fost lucrurile primare gasite pe wickiepedia..apoi am fost foarte curioasa sa vad ce ne zic canadienii despre acest ulei..am gasit lucruri pro si contra..multi il confundau sau il asociau cu uleiul de rapita nerafinat…ulei care de altfel este foarte toxic pentru oameni si chiar si pentru animale fiind folosit in industrie..apoi am intrat pe situl www.canola-council.org unde am gasit mai multe informatii sintetizate si sper..adevarate pe care vi le prezint si voua..:

“Uleiul de canola este cel mai sanatos dintre toate uleiurile folosite la gatit.este sarac in grasimi saturate,bogat in grasimi ce duc la scaderea colesterolului si bogat in omega-3.Uleiul de canola provine de la seminte de canola presate la rece…nu trebuie confundat cu uleiul de rapita..Se mentioneaza ca in ultimii 20de ani s-au facut multe studii asupra oamneilor referitor la consumul uleiului de canola si s-a confirmat faptul ca utilizat intr-o dieta echilibrata a scazut colesterolul din sange si reduce riscurile bolilor cardiace si implicit a infarctului miocardic.Uleiul de canola contine doar 7% grasimi saturate comparat cu alte uleiuri care contin 12%(uleiul de floarea soarelui) sau 15%(uleiul de masline)”

Acizi grasi poli-nesaturati – 36%

Acizi grasi mono-nesaturati – 58%

Acizi grasi saturati – 6%

Pe de alta parte am mai gasit si aceste informatii..

“Fiecare samanta de canola contine cca 40% de ulei.

Uleiul de Canola este un ulei foarte utilizat in industria alimentara, nu e un ulei foarte sanatos pentru sistemul cardiovascular, determina o carenta de vitamina E. Acidul erucic este un acid gras saturat, poate provoca daune sistemului nervos, coagularea sangelui, anemie, depresiune a sistemului imunitar si cancer.

La temperaturi de 220-230°C uleiul de canola incepe sa fumege, acroleina este unul din produsul dat prin arderea uleiului, este un agent care cauzeaza cancerul pulmonar si iritarea pieli.

www.blog.botanicatalog.com

Concluziile va las sa le trageti singuri...

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (9)

USA

USA
10.02.2011, 17:34

Din cate stiu yo, traind prin nordul Americii, aceste ulei este recomandat celor ce locuiesc in regiunile nordice, Canadienii mai ales, ptr ca le ajuta cumva in a-i proteja de frig, ori nu stiu cum sa ma exprim, ceva gen, cum la noi in Romania, Ardelenii consuma untura pe post de unt, asa si aici. So, in concluzie, conteaza enorm si mediul in care locuiesti si arderile ce se depun, in ceea cee consumam si cat de sanatos este. Repet, asta este parerea mea. Noi consumam numai ulei de masline aici, inclusiv pe post de crema de corp mai ales la fata. Ulei dublu rafinat light.

10.02.2011, 17:57

USA draga si iubita mea...ma bucur ca esti aici!

LUK

LUK
11.02.2011, 10:00

USA asa o fi..eu nu am folosit acest ulei niciodata si tot ce stiu despre el este din cautarile de pe net...acum eu zic ca fiecare face alegerile pentru el si tre sa se informeze inainte de a concuma ceva..chit ca nu putem sa ne ferim total de chestiile nocive organismului..multumesc pentru comentariu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

oanapl

5240 puncte

mihaelar63

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura cu gutui
  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V