Usturoiul

Postat de Miha in Condimente pe 10 Oct 2009, 11:39

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza
Usturoiul

Face parte din familia Liliaceae, la fel ca si ceapa.

Este foarte aromat si din acest motiv este foarte des folosit la gatit. In functie de cum este gatit poate da mancarii o aroma dulce subtila sau una puternica, aproape copleşitoare.

  • Este asociat adesea cu ceapa si rosii, in prepararea oricarui fel de carne
  • Se poate aplica pe paine, obtinand astfel o varietate de retete: paine cu usturoi, bruschete, paine prajita cu usturoi.
  • Cu usturoi se poate aromatiza uleiul ce va fi folosit la asezonarea oricarui fel de legume, carne, paine si paste.

Adevarata aroma se simte doar cind e presat sau taiat cu cutitul. Cand e prajit isi pierde gustul picant.  Trebuie avut grija sa nu se prajeasca  prea tare, astfel gustul sau va deveni amar.

Are, de asemenea, o buna reputatie si in medicina populara, folosit adesea pentru proprietatile sale antibiotice, in hipertensiunea arteriala sau chiar pentru durerile de dinti.

 Sfaturi pentru gatitul cu usturoi:

- Cand cumparati usturoi pentru gatit evitati sa cumparati capatani foarte mari,oricat ar fi de tentant. Nu au acelasi gust ca si cel din capatani mai mici. Cu cat capatanile sunt mai mici, cu atat este mai aromat.

- Puteti recunoaste ca e proaspat dupa cateii tari si albi, acoperiti de o coaja uscata. Cand cumparati usturoi, apasati cu atentie bulbul ca sa nu fie sec.

- Inainte de a curata de coaja si a taia usturoiul, umeziti mainile si tocatorul, in acest fel mirosul va fi eliberat mai repede.

- puteti recunoaste ca e proaspat dupa cateii tari si albi, acoperiti de o coaja uscata. Cind cumparati usturoi, apasati cu atentie bulbul ca sa nu fie sec

- inainte de a curata de coaja si a taia usturoiul, umeziti miinile si tocatorul, in acest fel mirosul va fi eliberat mai repede

- adevarata aroma se simte doar cind e presat sau taiat cu cutitul. Cind e prajit isi pierde gustul picant.

- se asociaza bine cu carnea si pestele, sufleurile si supele, salatele sau marinatele

Retete recomandate:

Pui cu sos de rosii si usturoi

Ostropel de pui

Peste “inecat” in ciuperci si rosii

Pui la punga cu legume

 

Recomandari pentru tine si casa ta

Comentarii (2)

13.02.2011, 16:12

ador usturoiul

19.07.2011, 16:12

si eu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola