Vitamina C, antioxidant esential. Top 9 surse naturale

Postat de Bya Ralu in Fructe pe 6 Dec 2012, 11:03

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza
Vitamina C, antioxidant esential. Top 9 surse naturale

Capacitatea de neutralizare a radicalilor liberi este foarte ridicata in cazul vitaminei C, aceasta fiind considerata unul dintre cei mai puternici antioxidanti.

Vitamina C se gaseste in majoritatea produselor pe care natura ni le ofera (inclusiv, dar in cantitati mai mici in surse animale).
Este o vitamina hidrosolubila , excesul fiind eliminat prin urina. De aceea, cazurile in care consumul prea ridicat de vitamina C produce efecte negative (spre exemplu, suprasolicitarea rinichilor) sunt foarte rare (orientativ, un consum cu potential daunator presupune valori de peste 1 gram pe zi, in conditiile in care kiwi contine 70 mg la 100 de grame).
Vitamina C se distruge partial sau total prin prepararea termica (inclusiv prin fierbere), in functie de temperatura si de durata de expunere.

Desi omniprezenta in natura, cunoasterea surselor cele mai bogate de vitamina C este foarte importanta. Motivul? Doza zilnica necesara de vitamina C variaza nu doar in functie de efortul fizic depus, ci - intr-o masura ridicata - si in functie de efortul intelectual, de factorii de stres si de substantele poluante care ne agreseaza organismul. Suprasolicitarea psihica, stresul si poluantii reprezinta exact elementele nocive definitorii ale stilului de viata actual.

Care sunt cele mai bune surse de vitamina C disponibile pentru noi?

Locul 9:
Kiwi. Are, in plus, vitamina E si pro-vitamina A din belsug.

Locul 8: Broccoli. Consumati-l crud pentru a beneficia de vitamina C din el. Este perfecta ca si furnizor de fier, datorita concentratiei ridicate de vitamina C (90 mg la 100 de grame) si faptului ca este leguma cea mai bogata in fier.

Locul 7: Varza rosie. Pe langa vitamina C, contine si pigmenti puternic antioxidanti (in principal resveratrol).

Locul 6: Ardeiul gras. Este de aproape 2 ori mai bogat in vitamina C decat kiwi si lamaile!

Locul 5: Coacazele negre. Contin 180-200 mg de vitamina C la 100 de grame.

Locul 4: Patrunjelul. In 100 de grame de patrunjel verde avem 210-220 mg de vitamina C.

Locul 3: Iarba grasa. Aceasta are 250 mg de vitamina C la 100 de grame. In plus, este foarte bogata in Omega 3.

Locul 2: Catina. Concentratia sa este de 600 mg la 100 grame fruct.

Locul 1: Macesele. Desi per total nu egaleaza puterea antioxidanta a catinei, in general o depasesc cand vine vorba de vitamina C. Concentratia lor este de 1% (1000 mg la 100 de grame)!

Concentratiile mentionate reprezinta valori medii. Ele difera in functie de subspecie (de exemplu, in cazul catinei diferentele sunt mari, si putem gasi catina cu peste 1 gram de vitamina C la 100 grame produs), de gradul de coacere (legumele si fructele mai coapte sunt, de obicei, mai bogate in vitamina C; desi acra la gust, nu vitamina C este cea care confera acreala unor fructe si legume; alti acizi sunt responsabili pentru aceasta - de exemplu, acidul citric), de conditiile de crestere etc.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]