Vopsitul oualor

Postat de ela in Tehnici pe 10 Apr 2012, 22:08

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza

Traditia vopsirii si incondeierii oualelor se pierde in negura vremuririlor.Conform acestui obicei,ouale se vopsesc in saptamana dinaintea Pastelui in Joia Mare sau Vinerea Seaca.

In zilele noastre,vopsirea se face in majoritatea cazurilor cu produsi chimici speciali,dar la sate nu sunt putine gospadarii in care natura isi spune cuvantul o data in plus.

Inainte de a incepe vopsirea propriu-zisa este recomandabil sa se tina cont de cateva sfaturi:se aleg oua de un alb uniform si avand coaja neteda;inainte de a le fierbe,se verifica daca sunt proaspete cufundandu-le intr-un vas cu apa-cele proaspete raman la fund,cele vechi se ridica la suprafata;pentru ca vopseaua sa prinda bine este indicat sa fie spalate cu detergent;oale albe,fierte,pot fi pictate dupa preferinta si talentul fiecaruia,folosind culorile tempera.

Vopsirea oalelor cu ajutorul plantelor este un obicei care dateaza din batrani.

Pentru a obtine culoarea ROSIE se folosesc foitele de la ceapa rosie.Dupa ce foile au fost fierte in apa si au stat cateva ore,se introduc ouale si se lasa sa fiarba pana se obtine culoarea dorita.

Acelasi procedeu se urmeaza pentru culoarea GALBENA dar se folosesc foite de ceapa obisnuita,frunze de mesteacan,papadie,sunatoare sau patrunjel.

Culoarea VERDE se obtine folosind urzicile,proaspat culese.Acestea se tin apa 12ore,dupa care se introduc ouale si apoi se fierb.Vredele se obtine si utilizand frunzele de nuc.

Cu ajutorul sfeclei rosii se obtine o nuanta de ROSU-VIOLET.Taiata cubulete,sfecla se fierbe in apa 10minute,apoi se adauga ouale.

In ultimii ani au aparut si abtibildurile,foitele care le punem pe oua si le introducem rapid in apa clocotita si ele se muleaza perfect pe oua.

Mai greu de obtinut este ALBASTRUL,care poate fi preparat fierband flori de viorele.

CE SEMNIFICA CULORILE CU CARE SUNT VOPSITE OUALE:

=ROSU-sangele,viata,focul purificator,lumina adusa de soare si de dragoste

=ALBASTRUL-este expresia cerului primaverii si simbolul vitalitatii

=VIOLETUL-stapanire de sine si incredere in dreptate

=PORTOCALIUL-forta,rabdare si ambitie

=VERDELE-trezirea la viata a naturii,rodnicie si speranta

=MARONIUL-simbolul pamantului fertil

Comentarii (7)

11.04.2012, 08:46

multumim Eluco

11.04.2012, 09:21

Foarte dragut articolul si interesant...! Multumim, Ela!

11.04.2012, 16:09

super Ela

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi noi, cu salata verde si maioneza

de RODIMUR 7

ieri la 22:30

Tort ecler cu capsuni si sos de ciocolata

de RuxyRux 9

ieri la 21:01

Chec aromat cu nuci si fructe confiate

ieri la 00:50

Sandwich-uri gratinate cu oua si cascaval

de Rocsi 9

pe 21.07 la 22:31

TOP
utilizatori

mihaelar63

5802 puncte

mirela0911

3911 puncte

Rocsi

3310 puncte

 Adi

2700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Ardei kapia copti umpluti cu branza
  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi noi, cu salata verde si maioneza

de RODIMUR 7

ieri la 22:30

Tort ecler cu capsuni si sos de ciocolata

de RuxyRux 9

ieri la 21:01

Chec aromat cu nuci si fructe confiate

ieri la 00:50

Sandwich-uri gratinate cu oua si cascaval

de Rocsi 9

pe 21.07 la 22:31